Dostupni linkovi

Na prvoj liniji odbrane od virusa, bez adekvatne opreme


Ispred Infektivne bolnice u Podgorici
Ispred Infektivne bolnice u Podgorici

Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je "juče radila uzorkovanje dva pacijenta u kombinezonu koji nije nepromočiv, a protokol kaže da sve osobe koje su u kontaktu sa pacijentima pozitivni na COVID-19 moraju nositi nepromočivu zaštitnu opremu".

"Sreća je što su pacijenti bili negativni na novi virus", navodi doktorka Popović Samardžić, koja kao epidemiološkinja radi u bolnici "DaniloI" na Cetinju, a i predsjednica je Sindikata doktora medicine.

Odatle su o nedostataku odgovarajuće zaštitne opreme i sredstava, u ponedeljak 23. marta pisali premijeru Crne Gore Dušku Markoviću.

Upozorili su ga da nedostatak odgovarajuće zaštitne opreme može ugroziti zdravlje onih koji su na prvoj liniji odbrane od virusa.

Premijer o 'onima koji nikada nijesu zadovoljni'

Premijer Marković je u današnjem odgovoru (24. marta) naveo da država čini sve da obezbijedi neophodnu zaštitnu opremu za ljekare i medicinsko osoblje:

''Država čini sve kako bi zdravstveni sistem opremili neophodnom opremom u slučaju veće epidemije. Ponosan sam na zdravstveni sistem koji u otežanim uslovima daje sve od sebe kako bi sačuvali živote naših ljudi. U svakoj sličnoj situaciji javlja se veliki broj heroja društva, ali i onih koji nikada nijesu zadovoljni i tapkaju u mjestu na tako potrebnoj stazi zajedništva i sloge'', napisao je premijer Marković.

Ja sam sigurna da je istina da Vlada sve preduzima što može da nabavi tu opremu ali u ovom trenutku to je sve teže i teže jer vam sada novac ne pomaže. Ni jačim i većim državama od naše sada ne pomaže novac u nabavci zaštitne medicinske opreme
Dr Milena Popović Samardžić


Doktorka Milena Popović Samardžić ne sumnja da Vlada sada preduzima sve kako bi nabavila zaštitnu opremu za ljekare i medicinsko osoblje, ali smatra da je izgubljeno dragocjeno vrijeme i da je trebalo reagovati ranije.

"Ja sam sigurna da je istina da Vlada sve preduzima što može da nabavi tu opremu ali u ovom trenutku to je sve teže i teže jer vam sada novac ne pomaže. Ni jačim i većim državama od naše sada ne pomaže novac u nabavci zaštitne medicinske opreme. Ipak, informisana sam od strane našeg ambasadora u Parizu gospodina Ivaniševića da će nam oni poslati 10.000 hirurških maski koje je on uspio da nabavi. Vidim da pokušavaju da nam obezbijede i nepromočive mantile koje nemamo", kaže doktorka.

Nema ni jasnih smjernica ni protokola

U pismu premijeru Markoviću iz Sindikata doktora medicine još su naveli da većina zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori nemaju jasne smjernice za svoje zaposlene, te da nedostaju pojedini protokoli postupanja prema pacijentima koji imaju simptome korona virusa.

U tom sindikatu navode da bi ovi ali i drugi nedostaci u zdravstvenom sistemu mogli da prouzrokuju haotično kretanje i postupanje medicinara što bi potencijalno moglo da dovede do inficiranja većeg broja zdravstvenih radnika.

Ranija upozorenja ne nedostatak opreme

Kako ističe doktorka Popović Samardžić, ona i njene kolege su već duži period upozoravali ministra zdravlja Kenana Hrapovića da im nedostaje osnovna zaštitna oprema.


"Kada sam prisustvovala sastancima na koje je ministar pozivao direktore zdravstvenih institucija i epidemiologe i kada sam pokušavala da ukažem na veliki problem nedostatka lične zaštitne opreme, to nije rezultiralo boljom organizacijom i njegovim većim naporima. On je, međutim samo nastavljao da daje vrlo optimistične izjave u javnosti kako smo mi spremni dok smo mi na terenu bili svjesni neke druge realnosti", kaže doktorka Popović Samardžić.

Doktori medicine su u pismu premijeru Markoviću upozorili da dio ljekara nema ni hirurške maske, a pogotovo P2/P3 maske koje pružaju najveći stepen zaštite od infekcije, kritikujući djecu ministra zdravlja Kenana Hrapovića koja su, kako su naveli, na društvenim mrežama objavila fotografije sa specijalnim zaštitnim maskama.

Premijer Marković je tim povodom saopštio da "neće tolerisati nikakve privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se Crna Gora nalazi''.

Ministar optužuje sindikalnu organizaciju

Oglasio se i prozvani ministar Hrapović, koji je ljekarsku sindikalnu organizaciju optužio da vodi kampanju protiv njega i njegove porodice.

"U ovoj situaciji, onima koji neuspješno sve ovo vrijeme pokušavaju voditi rat sa mnom, zasmetalo je to što su (njegova djeca) dali primjer kako se odgovorno ponašati u situaciji u kojoj se nalazimo, a u skladu sa preporukama nadležnih, te ljude koje ih prate na društvenim mrežama pozvali da taj primjer slijede", navodi Hrapović u saopštenju za javnost.

Hrapović je demantovao da postoje ozbiljni nedostaci u zdravstvenom sistemu u trenutku kada se država suočava sa epidemijom korona virusa.

"Još prije dvije nedjelje sam obavio razgovor sa kineskim ambasadorom na temu donacije Kine u medicinskoj zaštitnoj opremi i dolasku kineskih stručnjaka koji bi zajedno sa našim doktorima sprovodili mjere zaštite i liječenja naših građana od novog korona virusa", saopštio je Hrapović.

Testovi i respiratori

Što se tiče testova, Vlada je ranije saopštila da su po 1.000 dobili kao donacije iz Kine i Turske. Tačan broj respiratora u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, koji su neophodni za liječenje težih slučajeva bolesti COVID-19, se ne zna.

Prema posljednjim informacijama Fonda zdravstvenog osiguranja od 17. marta, bilo ih je 70, ali je u međuvremenu evidentirano više donacija za kupovinu novih respiratora.

U Crnoj Gori je do danas registrovano 29 slučajeva infekcije novim korona virusom. Jedna osoba je preminula usljed obolijevanja od bolesti COVID-19 koju izaziva ovaj virus.

Iz Instituta za javno zdravlje navode da je do sada testirano 236 osoba koje su ispunjavale epidemiološke i kliničke kriterijume. Pod zdravstveno- sanitarnim nadzorom se nalaze 5.972 osobe, a u karantinu 938 osoba.

XS
SM
MD
LG