Dostupni linkovi

'Kokainske' banane ponovo zaplijenjene u Crnoj Gori


Zaplijenjeni paketi banana sa drogom koja se unutra nalazila
Zaplijenjeni paketi banana sa drogom koja se unutra nalazila

Oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno u Crnoj Gori, u magacinu trgovačke kompanije “Voli”, a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru, potvrdili su specijalni tužioci.

Uhapšena jedna osoba, špediter iz Bara (Đ.D.) za koju se sumnja da je dio međunarodne kriminalne organizacije.

“U toku 2021. godine na teritoriji Slovenije, Ekvadora i drugih država stvorena je kriminalna organizacija koja je vršila krivična djela stavljanja u promet opojnih droga. Podaci ukazuju da su organizaciju formirala dva neidentifikovana lica, a postoje sumnje da je špediter Đ.D. imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, u cilju izuzimanja kokaina ispod mjera nadzora”, saopštio je specijalni tužilac Miroslav Turković.

Dio zaplijenjenih kutija u kojima su trebale da budu banane
Dio zaplijenjenih kutija u kojima su trebale da budu banane

Brod iz Ekvadora “Spirit of Chennai” sa 70 kontejnera banana je uplovio u Luku Bar 2. januara, a carinski službenik je otkrio da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar o čemu je obaviještena policija. Sumnjajući da se u kontejneru pored banana nalazi kokain Uprava carina je u dogovoru sa policijom odlučila da prati sumnjivi tovar do krajnjeg odredišta.

“Na osnovu strategije Specijalnog državnog tužilaštva, pošiljka je propuštena, praćena i kontrolisana do skladišta kupca banana”, navela je direktorica Uprave carina Milena Petričević.

Nakon što je sumnjivi teret 11. januara stigao u magacine “Volija” jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, radnici koji su primjetili sumnjive pakete obavijestili su upravu kompanije koja je pozvala policiju. Zatim je policija zaplijenila pakete za koje je utvrđeno da je u njima kokain.

Tri tovara kokaina ipak ranije prošla?

Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić je ocijenio da je razbijen još jedan lanac krijumčarenja kokaina. On je naveo da su pripadnici kriminalne organizacije trebalo da preuzmu kokain u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar. Katnić je izrazio sumnju da se to desilo tri puta u toku 2021. godine:

“U pitanju su slučajevi od 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra kada su članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu od dvije do tri tone kokaina iz Slobodne carinske zone, a čija je vrijednost više stotina miliona eura. To je droga 96 odsto čistoće”, rekao je Katnić.

Tužilac Katnić smatra da se slučaj sa kokainom “pakovao" Voliju i njegovom vlasniku Draganu Bokanu.
Tužilac Katnić smatra da se slučaj sa kokainom “pakovao" Voliju i njegovom vlasniku Draganu Bokanu.

Prema njegovim riječima, nema indicija da je u ovom posljednjem krijumčarenju učestvovao neko iz kompanije “Voli” u čijem je magacinu pronađena droga:

“Naprotiv, pružili su svu logističku podršku”, rekao je Katnić.

On je potvrdio da je Voli u proteklih pola godine više puta tražio provjeru kontejnera kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, uključujući i ovaj kontejner. Petričević je kazala da za Upravu carina nije obavezujuća nečija molba, da bi radili ono na što ih zakon obavezuje - provjeru kontejnera.

Ona nije precizirala da li u dopisima Volija objašnjeno zbog čega insistiraju na provjeri, odnosno, da li sumnjaju da im neko podmeće kokain u banane.

Nakon otkrivenog kokaina, oglasila se kompanija „Voli“ koja je saopštila da su se suočili sa neočekivanim i šokantnim incidentom u vezi sa sumnjivom pošiljkom dospjelom u njihov distributivni centar.

„Iskustvo pokazuje da kada su u pitanju banane, uvijek postoji veliki rizik da se sa pošiljkama nađe napuštena roba sumnjive supstance.Svjesni velike mogućnosti zloupotrebe pošiljki, vrlo smo predostrožni“, navodi uprava „Voli“ potvrđujući da se od 2018. godine kontinuirano obraća nadležnima, sa zahtijevom da se prekontroliše i dodatno skenira roba o trošku kompanije.

„Nastavićemo da šaljemo informacije i tražimo detaljnu analizu robe, dok se ne stvore uslovi da budemo zaštićeni od sličnih situacija i mogućnosti podmetanja našoj kompaniji", dodaje se.

Specijalni tužilac Katnić je rekao da “do stepena osnovane sumnje” smatra da se slučaj sa kokainom “pakovao" Voliju i njegovom vlasniku Draganu Bokanu.

Vlasnik kompanije “Voli” je Dragan Bokan, predsjednik Košarkaškog kluba “Budućnost”. Blizak je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i Demokratskoj partiji socijalista koja je u avgustu 2020. godine, nakon tri decenije, izgubila vlast na parlmentarnim izborima.

Naručilac banana iz Slovenije

Kompletan tovar banana koji je stigao u Crnu Goru poručila je firma “Rastoder” iz Slovenije.

Nakon što je pronađen kokain kompanija “Rastoder” je saopštila da će napustiti Luku Bar kao destinaciju zbog činjenice da nema bezbjednosne kontrole:

“Zbog visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni da preusmjerimo sve naše kontejnere u druge luke, saopšteno je iz slovenačke kompanije čiji je vlasnik crnogorski državljanin Izet Rastoder.“

Direktorica Uprave Carina Milena Petričević je saopštila da provjeravaju ranije pošiljke slovenačke firme “Rastoder”.

“Nakon otkrića kokaina 11. januara, pošto smo otkrili sumnjivu pošiljku od konkretnog dobavljača, tražila sam koliko je taj Rastoder u prethodnom periodu dostavljao banana i pošiljki za Crnu Goru. Tražila sam analitiku tih pošiljki i došli smo do informacija na kojima nećemo stati”, navela je Petričević.

Kompanija Rastoder grup jedna je od vodećih uvoznika banana iz Centralne i Južne Amerike. Osnovana je prije 30 godina, a banane redovno dostavlja za crnogorsko tržište preko Luke Bar.

Krijumčarenje kokaina i veze sa Zapadnim Balkanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Privredna komora pozvala na suzdržanost

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore pozvao je cjelokupnu javnost da se uzdrži od komentara koji kompaniju “Voli” i njene zaposlene stavljaju u negativan kontekst prije nego što nezavisna istraga utvrdi sve činjenice.

“Kompanija je svojim postupanjem i pravovremenom prijavom sumnjive pošiljke poslala primjer i drugima kako se, na društveno odgovoran način, može sarađivati sa nadležnim organima”, kaže se u saopštenju Privredne komore.

Iz Privredne komore su naveli da u kompaniji “Voli” akcionarski udio ima renomirani kreditor Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kako je informisana javnost

Podsjetimo, 12. januara su se oglasili, ali bez preciznih podataka o samoj zaplijeni Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji su čestitali putem Twitera pripadnicima, policije, carine, tužilaštva.

Prethodno je o postojanju droge u magacinu kompanije Voli javnost alarmirao poslanik Marko Milačić koji je na Tviteru objavio da su od zaposlenih u magacinu podgoričkog lanca trgovina "Voli" dobili fotografije paketa sa bananama u kojima se, kako se sumnja nalazi kokain.

Dokazi napavljeni prilikom zapljene, paketi droge u kutijama u kojim su trebale da budu banane
Dokazi napavljeni prilikom zapljene, paketi droge u kutijama u kojim su trebale da budu banane

Najveća politička grupacija među vladajućim strankama u Skupštini Crne Gore – Demokratski front je objavio da je nova pošiljka droge koja je stigla u Crnu Goru “ponovo iznenadila policiju, carinu, bezbjednosne službe i njihovog glavnog koordinatora (potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića)”.

„Pošto nijednu veću pošiljku posljednjih godina nisu otkrili policija i ANB predlažemo da se odlikuju radnici u magacinima ‘Volija’ i da neko od njih pređe u bezbjednosne strukture jer su očigledno sposobniji od onih koje plaćamo za taj posao”, navedeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

Ranije zapljene

Ovo je inače druga velika zapljena kokaina u Crnoj Gori u posljednjih pola godine.

Naime, u avgustu prošle godine u Podgorici su uhapšeni Budimir i Marina Krstović zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina takođe zaplijenjenog u kontingentu sa bananama, u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice. Iako je droga pronađena u magacinu koje je njihovo vlasništvo, Krstovići su tokom istrage tvrdili da nemaju nikakve veze za pronađenim narkoticima.

Tužilaštvo je u decembru podiglo optužnicu protiv Krstovića, zbog šverca, kako je navedeno 1200 kilograma kokaina. Ovoj zaplijeni je prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Graničnih snaga Velike Britanije i Crne Gore (u junu 2021. godine), u cilju sprečavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Još jedna zapljena veće količine kokaina dogodila se u junu 2018. godine kada su crnogorski carinici u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli preko 38 kilograma kokaina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG