Dostupni linkovi

Optužnica za krijumčarenje preko tone kokaina u Crnoj Gori


Kokain koji je bio sakriven u pošiljci banana. Policija Crne Gore otkrila je u avgustu 1.250 paketa kokaina u selu Mojanovići, u blizini glavnog grada Podgorice.
Kokain koji je bio sakriven u pošiljci banana. Policija Crne Gore otkrila je u avgustu 1.250 paketa kokaina u selu Mojanovići, u blizini glavnog grada Podgorice.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici je 23. decembra podiglo optužnicu protiv Budimira Krstovića i njegove kćerke Marine zbog šverca više od tone kokaina.

“VDT je podiglo optužnicu protiv okrivljenih B.K. i M.K., zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – kokain, u količini od 1.206 kilograma, a optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici na odlučivanje”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Krstovići su uhapšeni u akciji policije i carine 26. avgusta kada je zaplijenjeno preko tona kokaina u jednom magacinu u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice.

Tada je tužilaštvo saopštilo da je u magacinu pronađeno oko 1.400 kilograma kokaina zapakovanih u manje pakete u pošiljci banana.

Iz Vlade je tada saopšteno da je riječ o najvećem udarcu trgovcima narkotika u istoriji Crne Gore.

Tokom saslušanja Krstovići su negirali da imaju veze sa pronađenim kokainom. Nadležne bezbjednosne institucije nisu saopštile ko je naručilac i koja je bila krajnja destinacija kokaina zaplijenjenog u Crnoj Gori.

Do ove zaplijene je došlo zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako se navodi u dokumentu Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori.

Navodi se i da su u junu 2021.godine, Granične snage potpisale memorandum o razumijevanju sa Crnom Gorom u cilju sprečavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Ova akcija se značajno pripisuje podršci jačanju kapaciteta koju predvode Granične snage u udruženom pristupu partnera širom institucija", ukazano je u dokumentu Vlade Velike Britanije.

Akcija je navedena i u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu.

Povodom zapljene više od tone kokaina u Zeti, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na Tviteru da “Vlada radi što je obećala i da Crna Gora neće biti zemlja kriminala”.

Naime borba protiv kriminala i korupcije jedno je od glavnih obećanja vladajuće većine koja je predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, koji su u avgustu prošle godine na izborima nakon tri decenije smijenili sa vlasti Demokratsku partiju socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG