Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada tvrdi da nema opasnosti od hedžing aranžmana


Za izgradnju prioritetne dionice crnogorskog autoputa Bar-Boljare od 41 kilometra Crna Gora kod kineske EXIM banke u startu kreditno zadužila 809 miliona dolara na period od dvadeset godina (Foto: Radnik na autoputu Bar-Boljare u Gornjim Mrkama, Crna Gora, 27. maja 2021)
Za izgradnju prioritetne dionice crnogorskog autoputa Bar-Boljare od 41 kilometra Crna Gora kod kineske EXIM banke u startu kreditno zadužila 809 miliona dolara na period od dvadeset godina (Foto: Radnik na autoputu Bar-Boljare u Gornjim Mrkama, Crna Gora, 27. maja 2021)

Država Crna Gora ne može da izgubi novac zbog hedžing arnažmana koji je nedavno sklopila kako bi zaštitila javni dug od valutnog rizika, zbog kredita kod kineske EXIM banke za autoput, rekao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u Skupštini Crne Gore.

U cilju zaštite crnogorskog javnog duga od valutnog rizika Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sklopilo je 8. jula hedžing aranžman, sa dvije američke i dvije evropske banke. Hedžing je investicija koja služi da smanji ili ukine rizik koji se odnosi na neku drugu investiciju.

Prema tvrdnjama Ministarstva sklapanjem hedžing arnžmana Crna Gora je smanjila kamatu za kredit EXIM banci sa dva odsto dolarskog na 0,88 odsto eura kamate, što je ušteda na godišnjem nivou od osam miliona eura.

Za izgradnju prioritetne dionice crnogorskog autoputa Bar-Boljare od 41 kilometra Crna Gora kod kineske EXIM banke u startu kreditno zadužila 809 miliona dolara na period od dvadeset godina, i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

“Do sad smo izgubili 110 miliona eura time što nijesmo imali ovaj aranžman i što smo se igrali. Mi smo uzeli dug u dolarima i obavezali se da ga vraćamo u dolarima. Mi ne želimo da gatamo koliki će kurs dolara da bude sjutra ili za dvije godine. Ova Vlada ne želi da gubi novac kao prethodnih godina od kada je potpisan ugovor sa EXIM bankom”, kazao je Spajić.

Ima li u hedžing aranžmanu opasnosti po državu

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović je kazao da ministar Spajić zbunjuje javnost saopštavajući da je hedžing aranžman samo koristan dok, kako tvrdi, Crna Gora može da izgubi zbog takavog aranžmana.

“Nije istina da je Vlada smanjila kamatnu stopu na kredit kod kineske EXIM banke za autoput jer je dug prema toj banci isti kao što je i bio prije hedžing aranžmana. I nije istina da je kamatna stopa smanjena jer je bila dva odsto i sada je dva odsto. Moja ključna zamjerka je to što vi taj aranžman pokušavate da proglasite bezrizičnim za državu”, rekao je Šehović i pozvao ministra da kaže koliki gubitak može da bude.

Prvu ratu kredita u iznosu od skoro 28 miliona eura za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare Vlada je 21. jula ove godine, uplatila kineskoj EXIM banci.

Spajić je uputio Šehovića na zvanične podatke:

“Pogledajte izvještaj iz Centralne banke kolika je uplata. Trebali smo za prvu ratu da uplatimo 31 milion eura ako bismo išli po dva posto kamate ali mi smo uplatili 27,79 miliona eura. Kako to, ako nam je ostala ista kamatna stopa. Znači kamatna stopa je efektino smanjena”.

Spajić je kazao i da hedžing aranžman, koji predstavlja osiguranje od rizika promjene deviznog kursa euro- dolar, direktno utiče na visinu duga u stranoj valuti:

“Imate 818 miliona dolara, što je 690 miliona eura, ali može da bude i milijarda, jer nemate protekciju (zaštitu) valutnog rizika. Zato se ta milijarda spominje svuda po medijima”.

On je precizirao da je hedžing ugovor potpisan na period od 14 godina koliko i traje rok za otplatu kredita kod kineske EXSIM banke.

“Sa mogućnošću da se preispita Ugovor nakon dvije godine jer pretpostavljamo da će tada Crna Gora imati mnogo bolji kreditni rejting”, kazao je Spajić.

Šehović je ponovo pozvao ministra Spajića da saopšti koliko državu košta hedžing aranžman optužujuči ga da krije podatke od javnosti i poslanika.

“Vrlo brzo ćete dobiti taj dokument. Ne brinite se vi za nacionalnu bezbjednost jer ćete u vrlo kratkom roku dobiti sve informacije”, rekao je Spajić.

On je ranije saopštio da je hedžing aranžman sklopljen sa američkim Merrill Lynch International i Goldman Sachs International bankama, francuskom Societe Generale i njemačkom Deutsche Bank.

Krajem marta Evropska unija je izrazila spremnost “da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga”. Iz Brisela su prethodnih godina više puta upozoravali na opasnost zbog kredita koje je Crna Gora uzela od kineskih banaka.

Osim kredita problematična i cijena kilometra autoputa

Posao gradnje auto-puta ugovorila je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, pregovore sa kineskim partnerima preuzela je Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju su formirali početkom decembra Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Premijer Krivokapić je 29. jula u Skupštini Crne Gore, problematizovao cijenu po kojoj je ugovoren posao sa kineskom državnom kompanijom CRBC. On je kazao da Crna Gora plaća znatno skuplju cijenu po kilometru auto-puta od Srbije za sličnu dionicu, koju gradi ista kompanija.

„U pitanju je razlika od devet miliona eura po jednom kilometru. Svi se čude kada se kaže ovaj podatak; 25 miliona, toliko ni u Japanu ne košta jedan kilometar auto-puta. I niko ne može da kaže da to ne liči na korupciju“, kazao je Krivokapić i dodao da će neko morati zbog toga da odgovara.

On je naveo da se crnogorski dio autoputa gradi sedam godina dok se, kako je rekao, “sličan put u normalnim državama” pravi za godinu dana.

“Bez obzira kakve su vratolomije planinskih predjela Crne Gore. Nije ovo nikakvo novo tehnološko rješenje. Ovo je isto rješenje koje je provjereno pedeset puta na drugim mjestima. Isti autoput u Srbiji ima mostove i tunele kao i naš. Ima tri obilaznice. Ima sve isto i košta 16 miliona po kilometru“, kazao je Krivokapić.

Poslanik Ivan Brajović iz tadašnje vladajuće koalicije, koji je bio ministar saobraćaja u vrijeme sklapanja ugovora sa kineskom kompanijom CRBC odbacio je optužbe premijera, uz opasku da “on o tome ne zna dovoljno”.

Premijer je optužio bivšu vlast i za netransparentnost objasnivši da je njegova Vlada dva mjeseca tragala za originalnim ugovorom i aneksima koje je potpisala Vlada DPS.

“Tolika transparentnost je bila da smo dva mjeseca tragali za izvornim ugovorom i svakim aneksom, da smo imali bitku i opstrukciju od kineske Vlade koja je preko diplomatskih kanala opstruirala aneks 6 ovog ugovora, koji je javan i govori da nećemo imati poravnanje dok ne završimo autoput“, rekao je Krivokapić.

Izgradnja prve dionice autoputa od Podgorice do Kolašina kineska kompanija CRBC počela je 2015. godine. Pvobitni rok za završetak radova bila je 2019. godina ali je nekoliko puta odlagan. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je 28. jula rekao da očekuje da će se završiti do 30. novembra.

Savjet za borbu protiv korupcije na viskom nivou Vlade Crne Gore kojim rukovodi Vanja Ćalović Marković saopštio je 29. jula da će uskoro početi sa objavljivanjem dokumentacije za izgradnju prve dionice autoputa koju su dobili od Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Savjeta je objašnjeno da je neophodno da se prije objave dokumenatacije izvrši klasifikacija dokumenata, kako ne bi došlo do ugrožavanja nacionalnih interesa Crne Gore.

XS
SM
MD
LG