Dostupni linkovi

Ambasada Kine: Zvaničnici SAD-a da gledaju svoja a ne kineska posla sa Crnom Gorom


Crnogorska vlada i Exim banka potpisale su 2014. godine (na fotografiji) ugovor o zajmu od 944.000 dolara za izgradnju dionice od 41 kilometara autoputa koji gradi kineska kompanija CRBC, na period od 20 godina i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.
Crnogorska vlada i Exim banka potpisale su 2014. godine (na fotografiji) ugovor o zajmu od 944.000 dolara za izgradnju dionice od 41 kilometara autoputa koji gradi kineska kompanija CRBC, na period od 20 godina i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

Američki zvaničnici treba da gledaju svoje poslove sa Crnom Gorom, a da se manje brinu o stvarima između Kine i Crne Gore, saopštili su iz Ambasade Kine u Crnoj Gori 8. jula u reagovanju pod naslovom "Izjava kineske Ambasade na neodgovorne primjedbe visokog američkog zvaničnika o saradnji između Kine i Crne Gore".

"Visoki američki zvaničnik pozvao je crnogorsku stranu na oprez u poslovnim odnosima sa Kinom, što je suštinski isto kao kada je visoki američki zvaničnik tokom svoje posjete regionu u 2019. godini neosnovano zamjerio na saradnju između Kine i zemalja u regionu", poručeno je iz kineske Ambasade.

Oni su reagovali na upozorenje zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropske i evroazijske poslove Metjua Palmera (Matthew), koji je nekoliko sati ranije na sastanku sa crnogorskim ministrom finansija Milojkom Spaićem pozvao na oprez u poslovnim odnosima sa Kinom i istakao značaj predstojećeg dijaloga o ekonomskim pitanjima i produbljivanje američkih poslovnih veza sa Crnom Gorom.

Iz kineske Ambasade su još poručili da su prijateljski odnosi između Kine i Crne Gore zasnovani na poštovanju i jednakosti, a ekonomski na dobrovoljnosti i obostranoj koristi.

Dodali su da im je drago da Crna Gora jača saradnju sa drugim zemljama, ali ne žele "gledati kako druge zemlje neodgovorno upiru prstom u odnose između Kine i Crne Gore".

Reakcija na američku pomoć Crnoj Gori za smanjenje kineskog duga?

Tokom Palmerove posjete Crnoj Gori, 8.jula, kada je razgovarao sa najvišim zvaničnicima, iz crnogorske Vlade objavljeno da je Crna Gora smanjila kineski dug za gradnju autoputa zahvaljujući aranžmanu sa dvije ameičke i jednom francuskom bankom.

"Smanjili smo kamatnu stopu na dug prema kineskoj Exim banci sa dva posto dolarskog, na 0,88 posto eura kamate, i ta ušteda će ići direktno u budžet Crne Gore. Razlika pređašnje kamate i nove je osam miliona eura na godišnjem nivou", kazao je ministar finansija Spajić.

Na pitanje da li to znači da je zamijenjen dolarski kredit za autoput, Spaić je odgovorio da "to nije klasična zamjena", već ugovor sa bankama kojim se smanjuje kamata.

"Povjerilac je i dalje kineska Exim banka, ali dvije američke banke i jedna francuska banka su učestvovale u transakciji", kazao je Spaić koji nije želio da kaže o kojim bankama je riječ.

Ambasada SAD-a u Crnoj Gori pohvalila je ministra Spajića što je "osigurao finansijsku stabilnost Crne Gore u partnerstvu sa američkim bankama".

Kineski kredit balast za crnogorsku ekonomiju

Vlada i Exim banka potpisale su 2014. godine ugovor o zajmu od 944.000 dolara za izgradnju dionice od 41 kilometara autoputa koji gradi kineska kompanija CRBC, na period od 20 godina i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

U aprilu ove godine Crna Gora je uputila zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga zbog autoputa.

Aranžman sa Kinezima o gradnji dijela autoputa Bar - Bljare od samog početka izazivao je kritike dijela javnosti s obrazloženjem da je posao netransparentan, ugovoren u dolarima i bez mehanizma zaštite od valutnog rizika, da je za sve sporove određena nadležnost kineskih sudova.

Kako je pojasnio ministar finansija Spaić, samo zbog nepretvaranja dolarskog duga u eure, država imala ukupan dug od oko 109 miliona eura.

Gradnju dijela autoputa i kredit kod Exim banke ugovorila je bivša Vlada na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Nakon parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine, pregovore sa kineskim partnerima preuzima Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju su formirali početkom decembra Demokratski front (DF), Demokrate i građanski pokret URA.

Prvobitni rok za završetak radova 2019. je nekoliko puta odlagan, a posljednje projekcije su da će dionica biti završena do kraja 2021. godine.

XS
SM
MD
LG