Dostupni linkovi

Von Cramon: EU da 'dobro razmisli' o pomoći oko crnogorsko-kineskog duga


Radovi na izgradnji puta Bar-Boljare, jednom od infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koji se realizuje kineskim kreditom. Zabeleženo 18. juna 2018.
Radovi na izgradnji puta Bar-Boljare, jednom od infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koji se realizuje kineskim kreditom. Zabeleženo 18. juna 2018.

Evropska zastupnica Viola von Cramon (Fon Kramon) i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo je ocenila da "nije mudra odluka" EU da ne pomogne Podgorici u otplati kredita koju je Crna Gora preuzela od kineskih banaka.

Von Cramon je putem svog Twitter naloga pozvala institucije EU da još jednom razmisli o ovom pitanju jer postoji rizik od, kako navodi, ponavljanja scenarija kada je u ime dugova Kina preuzela luku Pirej nakon što Unija nije pomogla Grčkoj.

Evropska unija je 12. aprila stavila do znanja da neće otplatiti dug od milijardu eura koji je Crna Gora, za vreme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), pre više godina preuzela od Kine.

Portparol Unije Peter Stano je izjavio da su evropske institucije zabrinute zbog "socioekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u Crnoj gori, jer postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga".

Stano je poručio da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana.

Ipak, evropska zastupnica Viola von Cramon smatra da EU treba pronaći načine kako pomoći novoj crnogorskoj Vladi koja mora da reši finansijske dugove koje je preuzela prethodna vlast, jer, kako je naglasila, "korumpirani lideri, kao što je Milo Đukanović [sadašnji predsjednik Crne Gore i prvi čovek DPS-a], državu su eksploatisali godinama".

XS
SM
MD
LG