Dostupni linkovi

Crna Gora vratila prvu ratu kredita kineskoj banci


Radovi na izgradnji autoputa Bar-Boljare, jednom od infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koji se realizuje kineskim kreditom (april 2019.)
Radovi na izgradnji autoputa Bar-Boljare, jednom od infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koji se realizuje kineskim kreditom (april 2019.)

Vlada Crne Gore već je uplatila kineskoj EXIM banci prvu ratu kredita u iznosu od skoro 28 miliona eura za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS). Rok za uplatu isticao je danas (21.07).

"Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona (glavnica i kamata), a banke iz hedžing aranžmana državi iznos od 37,44 miliona dolara (glavnica i kamata), koji je preusmjeren kineskoj banci”, saopšteno je u MFSS.

U startu se za izgradnju prioritetne dionice crnogorskog autoputa Bar-Boljare od 41 kilometra Crna Gora kod kineske EXIM banke kreditno zadužila 809 miliona dolara na period od dvadeset godina, i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sklopilo je 8. jula hedžing aranžman, u cilju zaštite crnogorskog javnog duga od valutnog rizika sa dvije američke i dvije evropske banke. Kako je je agenciji Mina biznis saopštio ministar finansija Milojko Spajuć riječ je o američkim Merrill Lynch International i Goldman Sachs International bankama, francuskoj Societe Generale i njemačkoj Deutsche Bank.

Sklapanjem hedžing arnžmana Crna Gore je smanjila kamatu za kredit EXIM banci sa dva odsto dolarskog na 0,88 odsto eura kamate. Tako će ušteda na godišnjem nivou iznositi osam miliona eura, kažu u Ministarstvu.

“Zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu Crna Gora je ostvarila uštedu (na polugodišnjem nivou) od skoro četiri miliona eura. Primjera radi, rata od 27,79 miliona bi iznosilo 31,71 da nismo uradili hedžing”, navodi MFSS .

Druga rata za auto-put dospijeva u januaru 2022. godine.

Izgradnja prve dionice autoputa od Podgorice do Kolašina kineska kompanija CRBC počela je 2015. godine. Pvobitni rok za završetak radova bila je 2019. godina ali je nekoliko puta odlagan. Prema poslednjim informacijama do sada je završeno oko 93 odsto radova i očekuje se da bi mogli biti završeni krajem 2021. godine.

Posao gradnje auto-puta koji je nazvan projektom vijeka ugovorila je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, pregovore sa kineskim partnerima preuzela je Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju su formirali početkom decembra Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Evropska unija (EU) koja je prethodnih godina više puta upozoravala na opasnost zbog kredita koje je Crna Gora uzela od kineskih banaka izrazila je krajem marta spremnost “da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga”.

To je saopšteno nakon što je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović 17. marta ove godine pred poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodeljenog kredita za dionicu auto-puta.

XS
SM
MD
LG