Dostupni linkovi

Izborni trend mržnje i nasilja


Određena ponašanja su neprihvatljiva za Evropsku uniju: Zlatko Vujović
Određena ponašanja su neprihvatljiva za Evropsku uniju: Zlatko Vujović

Politički epilog lokalnih izbora u četiri crnogorske opštine je ubjedljiva i apsolutna pobjeda Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića u opštinama Mojkovac i Petnjica, kao i pobjeda iste partije u opštinama Cetinje i Tuzi, u kojima će za vlast tražiti saveznike u partnerskim strankama.

Ipak, ključno obilježje održanih lokalnih izbora je verbalno nasilje i fizički obračuni tokom izbornog dana između aktivista vlasti i opozicije, a što je uobičajena i sve češća pojava koja prati izborne procese.

Na Cetinju su aktivisti opozicije najprije blokirali izborne štabove vladajućeg DPS-a, a kasnije se sa teških riječi prešlo na fizičke sukobe uz korišćenje palica i suzavca, zbog čega su intervenisali policija i medicinske ekipe.

Prema riječima političkog analitičara Zlatka Vujovića, nasilje je postalo obrazac ponašanja makar ključnih političkih partija u Crnoj Gori.

"Nastavlja se sa radikalizacijom političke scene koja sve više obiluje nasiljem na društvenim mrežama, nasiljem među aktivistima. Došli smo do toga da su žrtve nasilja i kandidati za odborničke funkcije", navodi Vujović.

"Možemo otvoreno govoriti da se DPS, Demokratski front (DF) i Demokrate koriste određenim sredstvima koja su neprihvatljiva kada govorimo o izbornim kampanjama", ukazuje Vujović.

I prethodni parlamentarni izbori su okončani aferom "državni udar", potom su tokom lokalnih izbora početkom godine zabilježeni sukobi aktivista vlasti i opozicije, da bi i verbalno i fizičko nasilje eskaliralo i tokom ovih izbora na Cetinju.

Činjenicu da gotovo svake izbore, barem u posljednjih godinu dana, obilježava verbalno i fizičko nasilje, prate objašnjenja iz suprotstavljenih stranaka: opozicija tvrdi da time "sprječava kupovinu glasova vladajuće partije", dok vladajuća partija tvrdi da "opozicija namjerno narušava demokratski ambijent u danu izbora".

Uzroci ovakve prakse su, između ostalog, zapaljiva i radikalna retorika u predizbornoj kampanji, nepovjerenje u institucije i izborni sistem i, prema riječima Vujovića, "zloupotreba medija za obračun sa političkim protivnicima".

"Kada govorimo o uzrocima riječ je, prije svega, o zloupotrebi medija čiji je dio postao sredstvo za obračun sa neistomišljenicima. U jednom takvom ratu, svih protiv svih, nije neočekivano ono o čemu smo svjedočili u nedjelju", pojašnjava Vujović.

Okončati sudski postupak protiv čelnika DF-a
– Zoran Vujičić

Ako ne postoji spremnost, navodi Zlatko Vujović, i ako i jedna i druga strana smatraju da to poboljšava njihov izborni rezultat, za očekivati je da se nastavi sa takvom praksom.

"Da radikalizacija bude snažnija i da, naravno, ovakve nemile scene, ne samo da će biti ponovljene, već će vjerovatno njihov obim biti sve veći", ocjenjuje analitičar Vujović.

On vjeruje da je nedostatak institucija sa integritetom jedan od ključnih faktora destabilizacije političkih prilika.

Da su izbori, pa i oni lokalni, postali teren za širenje mržnje i nasilja, potvrđuje i aktivista Građanske alijanse Zoran Vujičić.

Vujičić upozorava na eskalaciju nasilja u predstojećim izbornim ciklusima.

Jedan od uzroka je i izostanak sudskog i političkog rješavanja slučaja "državnog udara", kaže Vujičić.

"Ovi lokalni izbori nisu trebalo da imaju posebnu težinu jer nije učestvovao veliki broj građana. Međutim, i pored toga, pokazan je opasan trend širenja mržnje i nasilja", ocjenjuje Vujičić.

On iskazuje bojazan da će "taj trend ubuduće kulminirati".

"Tu, prije svega, mislim na poredstojeće predsjedničke izbore i, možda, vanredne parlamentarne izbore ukoliko se ukaže prilika. Zbog toga je važno da u narednom periodu bude okončan sudski postupak protiv čelnika Demokratskog fronta, a da odluka bude u skladu sa zakonom, a ne na drugi način", ukazuje aktivista Građanske alijanse.

Posljedice ukupne političke krize u Crnoj Gori bi se mogle odraziti i na integrativni proces u Evropsku uniju (EU), iako je u tom procesu Crna Gora otišla daleko.

Analitičar Zlatko Vujović upozorava da su određena ponašanja "neprihvatljiva za EU".

"Na bazi faktičkog stanja vjerovatno ćemo se suočiti sa rizikom da pregovori u jednom nivou budu dramatično usporeni ili moguće zaustavljeni", riječi su Vujovića.

"Nije prihvatljivo da buduća članica EU bude zemlja u kojoj institucije ne funkcionišu, u kojoj parlament bojkotuje kompletna opozicija, u kojoj su institucije diskreditovane – kao što je Agencija za sprječavanje korupcije i nefunkcionalne, kao što je Državna izborna komisija – i gdje je nasilje prisutno tokom izbornog procesa. To nije zemlja koja odgovara onim kriterijumima koje je postavila EU za članstvo", zaključuje analitičar Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG