Dostupni linkovi

DPS-u najviše glasova, dio opozicije osporava regularnost izbora


Građani Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi glasaju za odbornike lokalnih uprava.
Građani Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi glasaju za odbornike lokalnih uprava.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je apsolutnu vlast u Mojkovcu i Petnjici, a najveći broj glasova je ta partija osvojila i u Cetinju i Tuzima gdje će za formiranje vlasti morati da traži koalicionog partnera. Ovo su podaci iz izbornih štabova vladajućih partija, jer opštinske Izborne komisije nisu saopštavale, do kasno sinoć, ni prve preliminarne rezultate. Dio opozicionih članova odbora nisu potpisali zapisnike sa izbornih mjesta, izražavajući time protest zbog, kako su rekli, neregularnosti i pritisaka tokom izbornog dana.

Sasvim je izvjesno da je DPS ostvario snažan politički rast u Mojkovcu i Petnjici gdje može samostalno da vrši vlast, dok je broj mandata u Cetinju i Tuzima nije precizno utvrđen, ali je jasno da je ta stranka dobila najveći broj glasova u odnosu na konkurenciju. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović (DPS) je saopštio da su građani prijestonice glasali za nove investicije i ideje, te unapređenje ukupnog standarda građana. Bogdanović je ocjenio je DPS „pored svih opstrukcija konkurentskih opozicionih protivnika uspio da sačuva dostojanstvo i umiri tenzije na Cetinju“. Do kasnih večernjih sati niko od lidera opozicionih partija se nije obratio javnosti i biračima i
prokomentarisao izborni rezultat.

Izlaznost na lokalne izbore u četiri crnogorske opštine bila je visoka, u Cetnju preko 70%, Mojkovcu 83%, Tuzima 60% i Petnjici 48% birača.

Brojni prijavljeni incidenti, krivične prijave i fizički obračuni obilježili su izborni dan u Cetinju, gdje je tokom večeri stigao veliki broj pripadnika specijalnih jedinica policije koji su okružili zgradu Opštine.

Više incidenata obilježilo je posebno posljednja četiri sata glasanja na izborima za lokalnu Skupštinu u Cetinju, verbalni sukobi su zabilježeni i u Mojkovcu, prijavljene su nepravilnosti u Tuzima, a jedino je u Petnjici izborni dan prošao mirno.

Nasrtanja, korišćenje bejzbol palica, suzavca uz cjelodnevne tenzije obilježile su izborni dan u Cetinju.

Na jednoj strani vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) tvrdi da su njihovog aktivistu Iva Banovića pretukli aktivisti Demokratske Crne Gore. Banović je zadobio teške povrede i trenutno se nalazi na zbrinjavanju u bolnici “Danilo prvi”.

Opozicione stranke su saopštile da su trojica aktivista Građanskog Pokreta URA napadnuti suzavcem, pirotehničkim sredstvima. Sva trojica su u Urgentnom centru, a incident se dogodio ispred biračkog mjesta.

Ovim sukobima je prethodilo saopštenje opozicionih partija da su tokom popodneva pronašli i blokirali štabove vladajuće Demokratske partije socijalista, tvrdeći da se na tim punktovima navodno dijeli novac i kupuju glasovi i lične karte. Ispred objekata su se našli opozicioni aktivisti, unutar zgrade aktivisti vladajuće partije, a pojavila se i policija zbog čega težih incidenata nije bilo.

Tužilac Duško Milanović je saopštio da je izvršen pretres prostorija DPS-a, za koje opozicija tvrdi da služi za neprimjeren pritisak na birače. Tužilac je saopštio da prilikom pretresa nisu pronađeni materijali koji bi ukazivali na postojanje krivičnog djela.

Opozicione partije SDP, URA i Demokrate su podnijeli krivičnu prijavu protiv DPS-a, a DPS je takođe podnio krivične prijave protiv URA i Demokrata zbog „neosnovanih optužbi na račun kupovine glasova“.

U Mojkovcu su opozicione stranke saopštavale da je došlo do određenih incidenata, koškanja i psovanja između aktivista političkih protivnika. U Tuzima je jedan od nosilaca liste albanske nacionalne partije saopštio da se vrši neprimjeren pritisak na birače.

Dio opozicionih lidera je saopštio da postoji mogućnost da ne potpišu zapisnike sa glasanja niti priznati rezultate glasanja.

Gotovo sve političke stranke i analitičari procjenjuju, da će rezultat ovih lokalnih izbora imati posljedice i uticaj po dalje odnose i politički ambijent u Crnoj Gori.

O tome govori i protekla izborna kampanja koju su uglavnom iznijeli lideri stranaka učesnica na lokalnim izborima. Žestoku kampanju obilježila su oštra međusobna optuživanja lidera stranaka i pojačano isticanje političkih problema na državnom nivou i minimiziranje lokalnih potreba građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG