Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska politička i šira javnost nijemo posmatra politički rat između dvije najjače opozicione grupacije – Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore. Ko tajno sarađuje sa vlastima, ko je agent CIA-e, ko je izdajnik, a ko je "prodao vjeru za koljenicu" – sve je to dio kvalifikacija koje su opozicionari izrekli jedni o drugima u višednevnom ratu saopštenjima.

Epilog višednevnog rata saopštenjima između opozicionog Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore je prekid saradnje i komunikacije. Obje su pokrenule međusobno optuživanje odmah pošto je potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens okončao zvaničnu posjetu Crnoj Gori, tokom koje je razgovarao sa svim opozicionim strankama, izuzev Demokratskim frontom.

Demokratski front je zamjerio opozicionim kolegama što su se sreli sa potpredsjednikom Pensom, nakon čega je pokrenuta lavina optužujućih saopštenja sa Demokratama Alekse Bečića. U nepotpisanim saopštenjima Demokratski front, koji u dijelu javnosti slovi za eksponenta ruske zvanične politike, tvrdi da je lider Demokrata Aleksa Bečić "vrbovan od američke CIA-e, da sarađuje sa kriminalnim klanovima, da je izdao opoziciju i približio se vladajućim partijama".

Demokrate takođe nisu ostale dužne, pa su u svojim saopštenjima optužili Demokratski front da "tajno sarađuje sa vladajućom strankom, da svoje kampanje finansiraju prljavim novcem, da su prodali opozicione pobjede i rade na uništenju opozicije". U saopštenjima se naglašavaju termini kao što su "izdaja, licemjerstvo, profiterstvo, prodaja vjere, kumovske veze, zečevi, kukavice i gubitnici...".

Politički analitičar Dragiša Janjušević ocjenjuje da je jasno da je kompletna opozicija gubitnik u aktuelnom sukobu koji nije neočekivana pojava iz više razloga.

"Nije neočekivana pojava pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su Demokrate nova snaga u usponu, da imamo približavanje termina predsjedničkih izbora, uz činjenicu da opozicija do sada nije imala nikakvih konsultacija oko razrađivanja svoje strategije borbe van bojkota parlamenta. Takođe nije bilo nikakve inicijative oko jedinstvenog kandidata", ističe Janjušević.

"Ovo je očekivana pojava od koje će najviše profita imati vladajuća Demokratska partija socijalista, a najviše štete kompletna opozicija, a ne samo Demokratski front i Demokrate", dodaje analitičar Janjušević.

Janjušević: DPS će najviše profitirati
Janjušević: DPS će najviše profitirati

Treba reći da je do sukoba među najjačim opozicionim subjektima došlo deset mjeseci od kada je opozicija donijela odluku o zajedničkom bojkotu parlamenta, čiji je cilj bio da destablizuje vlast i održavanje novih parlamentarnih izbora.

Demokratski front je opoziciona grupacija čija se politika podudara sa politikom zvanične Rusije, sa kojom imaju jake političke veze.

Demokratski front se zalaže za potpunu promjenu spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, ili preciznije – za izlazak Crne Gore iz NATO-a, poništenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanja sankcija Rusiji, te se zalaže za promjenu Ustava Crne Gore u koji bi unijeli srpske nacionalne elemente.

Na drugoj strani Demokrate Alekse Bečića se zalažu za promjenu trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista na svim nivoima.

Istovremeno, Demokrate Alekse Bečića izbjegavaju sve spoljnopolitičke, nacionalne, vjerske i druge teme koje dijele crnogorsku političku i širu javnost. Posljednji lokalni izbori su pokazali da podrška Demokratama raste, a neka istraživanja su pokazala da su ušli i u biračko tijelo Demokratskog fronta.

Aktuelni politički sukob predstavlja scenario na opozicionoj sceni koji je viđan i prije 30 godina, kaže direktor Građanske alijanse Boris Raonić koji smatra da budućnost ne može biti svijetla.

"Prosto je nevjerovatno da među njima (opozicijom) nema elementarne komunikacije, što je uslijed nerazumijevanja dovelo do ove mržnje. Ako analiziramo ovo što sada govore, očigledno im je bitnije ko će biti jači na toj opozicionoj sceni, nego kako da zajedno dođu do većinske podrške ili da zajedničkom strategijom privuku najrazličitije biračko tijelo. Ovim se obraćaju jedni te istim ljudima koji su navikli na radikalnu retoriku i nisu se snašli u naopakom društveno-političkom ambijentu", ukazuje Raonić.

"Ukoliko nastave ovako, budućnost svih nas ne može biti svijetla jer naprosto ne vidim nekog ko može da napravi taj pomak i uđe u biračko tijelo koje Demokratska partija socijalista decenijama čvrsto drži", zaključuje Raonić.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG