Dostupni linkovi

Interfaks: Ananije Nikić dobio politički azil u Rusiji


Crnogorska policija privodi osumnjičene za pokušaj državnog udara, Podgorica, oktobar 2016.

Državljanin Crne Gore Ananije Nikić koji je u zemlji optužen za pokušaj državnog udara i terorizam 6. oktobra prošle godine, dobio je politički azil u Rusiji, navodi danas Interfaks pozivajući se na dobro obavještene izvore, prenosi Beta.

"Kompetentni organi Rusije, među kojima i migracione službe, razmotrili su zahtjev građanina o davanju političkog azila i donijeli odluku da je njegovo krivično gonjenje politički motivisano", rekao je neimenovani sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, na toj osnovi je Nikić dobio politički azil i uskoro može dobiti boravak, a kasnije i rusko državljanstvo.

Rusko tužilaštvo nedavno je saopštilo da ne namjerava Crnoj Gori izručiti Nikića, rukovodeći se Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine, o čemu je obavijestilo Ministarstvo pravde Crne Gore 9. oktobra.

Nikić je službeni prevodilac opozicionog Demokratskog fronta (DF), čiji su čelnici takođe optuženi za umiješanost u neuspjelu zavjeru koju su organizovale određene strukture iz Rusije, s ciljem da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

XS
SM
MD
LG