Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Darmanović: Moskva štiti Šišmakova, Popova i Nikića


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović

Ruski državljani Šišmakov i Popov, kao i crnogorski Ananije Nikić, imaju zaštitu Moskve, kazao je Radiju Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Najnovije izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova samo svjedoče da obnavljanje odnosa sa Moskvom ne ide lako, konstatuje crnogorski ministar vanjskih poslova.

"O tome koliko su tačne te izjave s jedne strane reći će sud u Crnoj Gori koji razmatra taj slučaj. Što se tiče nas, mi znamo što se zbilo. Da li će se na sudu to dokazati i u kojoj mjeri, to je drugo pitanje. Sud je odvojen od politike. Što se tiče istinitosti tih izjava, možemo da kažemo da su tačne otprilike isto onoliko koliko je bila i tvrdnja da nikada nije bilo ruskih vojnika na Krimu", navodi Darmanović.

On smatra i da ruski državljani Šišmakov i Popov, kao i crnogorski Ananije Nikić, imaju zaštitu Moskve.

"Prvo su izvučeni iz Beograda, a potom nije dozvoljeno našem tužiocu da ode u Moskvu da ih ispita. Tako da opstrukcije pravde postoje na značajnom nivou, isto kao i politički azil za Nikića", kazao je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije ističe da je jasno da postoji izvjesna bojazan šta bi Šišmakov, Popov i Nikić mogli reći o onome što se događalo u Crnoj Gori u oktobru, na dan izbora.

"Mi ne sumnjamo da će oni uživati zaštitu i to je prosto bilo za očekivati. Nezavisno od toga, vjerujemo da će pravda, ovakva ili onakva, biti sprovedena, u zavisnosti od toga šta utvrdi sud. Da li će Rusija ikada u tome sarađivati, to nije pitanje za nas", ističe Darmanović.

Komentarišući izvještaj Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom koji je podnijet Komisiji za evropske integracije kosovskog parlamenta, Darmanović je kazao da zvještaj nove kosovske Komisije za demarkaciju granice za Crnu Goru nije ništa posebno novo.

On je ponovio da je stav Crne Gore poznat, razgraničenje je završeno, Sporazum ratifikovan u crnogorskom Parlamentu, i u momentu kad je potpisan imao je nedvosmislenu podršku kosovske strane.

"Nova Vlada Kosova dovodi Sporazum u pitanje. Crnoj Gori se ne žuri, mi nikoga ne pritiskamo, razumijemo da u demokratijama dvotrećinsku većinu nije uvijek lako obezbijediti".

Darmanović vjeruje da će demokratske institucije Kosova vremenom prihvatiti Sporazum o razgraničenju.

"Možemo da živimo sa tim da Kosovo taj sporazum ne ratifikuje neko vrijeme, kraće ili duže. To ne utiče na naše odnose, imamo dobro međusobno razumijevanje, slična gledanja na probleme u regionu...Vjerujemo da će u komunikaciji Kosova i Evropske unije taj slučaj biti razriješen. Novog stava Crne Gore neće biti", kategoričan je Darmanović.

XS
SM
MD
LG