Dostupni linkovi

Centralna izborna komisija BiH odbacila zahtjev za poništenje izbora za predsjednika RS


Ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, Sarajevo, 13. oktobar 2022.
Ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, Sarajevo, 13. oktobar 2022.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) odbacila je, kao nedopuštene, zahtjeve za poništenje izbora za nivo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Na sjednici CIK-a BiH, u četvrtak 20. oktobra, obrazloženo je da se zahtjevi odbacuju jer su "preuranjeni", s obzirom da još nisu utvrđeni rezultati Opštih izbora u BiH, održani 2. oktobra.

Zahtjev za poništenje su predale Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) nekoliko dana nakon izbora, tvrdeći da je njihova kandidatkinja za predsjednika RS pokradena tokom brojanja glasova u izbornoj noći.

Od 13. oktobra, po naredbi CIK-a, odvija se i ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Prema trenutnim podacima, Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije u RS vodi ispred Jelene Trivić, kandidatkinje PDP-a i opozicije sa oko 30.000 glasova razlike.

 Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Opozicija u RS do sada je održala dva protesta na kojima je takođe zatraženo poništavanje izbora, te procesuiranje odgovornih za krađu.

Predstavnici opozicionih partija u RS podnijeli su 18. oktobra Tužilaštvu BiH i krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i više stotina osoba zbog "izbornih krađa" na Opštim izborima održanim 2. oktobra.

Opozicija je podnijela 14. oktobra prijavu i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci prijavu za djelo "Izborna krađa".

Sa druge strane u vladajućoj koaliciji, tvrde da su "opozicione stranke u dosluhu sa CIK-om" u pokušaju da se naruši, kako tvrde, čista pobjeda Dodika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a u četvrtak je na društvenim mrežama najavio miting "protiv prekrajanja izborne volje" koji bi trebao biti održan 25. oktobra u Banjaluci.

Nakon Opštih izbora, održanih 2. oktobra, registrovano je više 420.000 nevažećih listića.

Iz CIK-a BiH ranije je navedeno da su utvrđene nepravilnosti u 90 gradova i opština, na više od 500 biračkih mjesta.

CIK je na sjednici u četvrtak usvojio i naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju glasova za 22. biračka mjesta za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, te parlamente oba entiteta i skupštine kantona u entitetu Federacija BiH.

CIK BiH ranije je naredio kontrolno brojanje za 45, a potom za još 70 biračkih mjesta. Posljednja naredba o brojanju na 14 birališta bila je 19. oktobra.

Građani su 2. oktobra birali tri člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH, te skupštine i u 10 kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG