Dostupni linkovi

Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.
Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.

Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu BiH, Komšić ispred Krišto

Prvi rezultati općih izbora u BiH pokazali nastavak dominacije nacionalnih političkih partija. U Predsjedništvo BiH ušao socijaldemokrata.

  • Na općim izborima u BiH 2. oktobra 2022. glasalo 1,6 miliona glasača ili 50 posto.
  • Na osnovu 90,51 posto obrađenih biračkih mjesta, u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu" i Željka Cvijanović iz SNSD-a. Za sada prema ovim rezultatima za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjane Krišto.
  • Na osnovu 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament BiH najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.
  • Prema 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta, za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić 42,69 posto.
  • Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je Stranka demokratske akcije, zatim hrvatski blok koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je treća Socijaldemokratska partija.
  • Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata, slijedi Srpska demokratska stranka, pa Partija demokratskog progresa.
  • Objavljeni su i rezultati za skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.
18:11 3.10.2022.

Sa objavom rezultata od 3. oktobra u 17 sati zatvaramo blog uživo o izborima u Bosni i Hercegovini. Detaljne podatke objavljujemo u posebnom tekstu.

Cijela redakcija RSE i naš tim koji je pratio izbore zahvaljuje što ste nam ukazali povjerenje.

18:08 3.10.2022.

Rezultati Centralne izborne komisije od 3. oktobra u 17 sati

Na osnovu 90,51 posto obrađenih biračkih mjesta, u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu" i Željka Cvijanović iz SNSD-a. Za sada prema ovim rezultatima za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjane Krišto.

Na osnovu 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament BiH najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Prema 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta, za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić 42,69 posto.

Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je Stranka demokratske akcije, zatim hrvatski blok koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je treća Socijaldemokratska partija.

Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata, slijedi Srpska demokratska stranka, pa Partija demokratskog progresa.

Objavljeni su i rezultati za skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.

16:21 3.10.2022.

Weber: Schmidtovom odlukom HDZ-u svakako osigurana 'pobjeda'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je dupli pobjednik na ovim izborima, ocjenjuje stručnjak za Balkan i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber, dan nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluke visokog predstavnika o promjeni načina konstituiranja dijela vlasti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Weber je ocijenio da te odluke nisu u skladu s demokratskim procesima i da će samo kratkoročno riješiti problem.

Specijalni predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt je na dan općih izbora u BiH 2. oktobra izmijenio Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Cilj je, kako je naveo, da se spriječi moguće ponovljene blokade u formiranju vlasti tom bh. entitetu.

14:51 3.10.2022.

UTužiteljstvo i SIPA primili 27 prijava građana na izborni proces

U Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli zaprimljene su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća kaznena djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces, saopšteno je.

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog / Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislav Grada i drugih mjesta.

Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces.

Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata kazenih djela i odrediti dalje postupanje tužiteljstava, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG