Dostupni linkovi

Ponovno brojanje glasačkih listića za više od 70 biračkih mjesta u BiH


Brojanje listića na glasačkom mjestu u Sarajevu nakon zatvaranja birališta, 2. oktobar 2022.
Brojanje listića na glasačkom mjestu u Sarajevu nakon zatvaranja birališta, 2. oktobar 2022.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je 17. oktobra novu naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića sa više od više od 70 redovnih biračkih mjesta za nivoe: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH), Parlament BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština Republike Srpske (RS) i skupštine kantona.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici odbacila kao preuranjene zahtjeve političkih subjekata, posmatrača i birača za ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta.

Ova institucija je 13. oktobra počela ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Prema trenutnim podacima, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika vodi ispred Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić sa oko 30.000 glasova razlike.

CIK je novo brojanje naložio nakon optužbi opozicije iz RS-a da je njihova kandidatkinja pokradena zbog čega su organizovali i dva protesta.

 Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Centralna izborna komisija BiH je odlučila na sjednici 11. oktobra da će se ponovo brojati glasovi na 45 biračkih mjesta zbog utvrđenih nepravilnosti.

Na sjednici CIK-a dan ranije rečeno je da su utvrđene nepravilnosti u 90 gradova i opština, na više od 500 biračkih mjesta.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra.

XS
SM
MD
LG