Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija očekuje pobjedu u slučaju velike izlaznosti


Izborna kampanja opozicije, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Izborna kampanja opozicije, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Lideri opozicione koalicije Bolja Crna Gora izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim tokom kampanje koja se provodi uz, kako su rekli velike pritiske aktivista vladajuće koalicije na opozicione birače. Prema podacima opozicione koalicije, izlazak na izbore preko 65% birača opoziciji donosi pobjedu.

I pored svih pritisaka na opozicione birače, opoziciona koalicija Bolja Crna Gora je blizu pobjede na lokalnim izborima 23. maja saopštili su lideri koalicije.

Oni su ocjenili manipulacijom rezultate istraživanja javnog mnjenja agencije Damar, a koje je objavila Pobjeda, prema kojima bi u Podgorici za koaliciju koju predvodi DPS glasalo bi nešto više od 48 odsto građana, za opozicionu koaliciju nešto više od 42% a za SDP 6,5 odsto građana, prenijela je Pobjeda.

Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević
je ocjenio da građani više nemaju ni jednog razloga da ne izađu na izbore.

,, Ja želim da vas uvjerim i građane Podgorice da podaci koje svakodnevno prikuplja naš izborni štab, pokazuju da ovi podaci objavljeni oko ovog istraživanja govore o izlaznosti ispod 50% i da je to želja DPS da 25 % građana Podgorice, tih njihovih sigurnih glasova odluči o sudbini Podgorice. ,,Bolja Crna Gora,, je sasvim sigurna da najmanje dvije trećine građana Podgorice glasa protiv DPS i sve ono što je bilo u moći lidera opozicionih partija, mi smo uradili. Ujedinili se, napravili najveći politički savez ikada, od kako postoji višepartijski sistem u Crnoj Gori. Pozivamo građane CG i Podgorice da aktivno uzmu učešće u odlučivanju o svojoj sudbini. Jer u ovom trenutku na izlaznost od 60% vodi se mrtva trka između bolje i gore Crne Gore. Moglo bi se desiti da SDP na nisku izlaznost udje u Skupštinu i praktično bude odlučujući faktor. Pozivam građane da ne ostanu kući , da glasaju. Ukoliko izlaznost bude između 65 i 70% pobijedila je bolja CG a gora Crna Gora i gori gradonačelnik ostaće samo u našim ružnim sjećanjima."

Optužuju Mugošu za demagogiju

Opozicioni lideri su obavjestili predstavnike međunarodnih organizacija u Crnoj Gori o neregularnim uslovima kampanje, posebno u odnosu na pritiske na građane. Opozicija očekuje da predstavnici međunarodne zajednice zatražiti od državnog tužioca da ih informiše o tome da li su procesuirani dostavljeni slučajevi pritisaka. Srđan Milić je ocjenio da je opoziciona koalicija uspostavila niz standarda tokom kampanje:

Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
,,Uspostavili smo standarde i u oblasti lokalne samouprave. Danas se govori o tome šta treba građanima i šta će konačno građani da dobiju poslije ovih izbora. Jedno je jasno: u Zeti je referendum da li želite samostalnu opštinu ili ne. Na tim izborima postoji samo jedna lista koja se zalaže za samostalnu opštinu. To je lista ,,Bolja Zeta, bolja Crna Gora. U Malesiji, takođe."

Lideri opozicije su ocjenili demagogijom predlog gradonačelnika Miomira Mugoše da predloži lokalnom parlamentu usvajanje odluke o izgradnji zgrade za penzionere. Andrija Mandić je saopštio da je ta inicijativa prepisana iz programa opozicije:

,,Kada je u našem programu pročitao da će naša lista da rješava i riješi stambena penzionera, posebno vojnih penzionera tako što će valorizovati vojnu imovinu koja se nalazi u glavnom gradu , i civilnih penzionera, i stavimo to u funkciju života građana glavnom grada, tada je već bivši predsjednik opštine Podgorica izašao sa prijedlogom da Skupština danas izglasa da se gradi nova zgrada za penzionere u Podgorici. Niko mu do sada nije branio da gradi zgradu za penzionere. To je demagoška priča."

Pročitajte i ovo:
Opozicija optužuje vlast za pritisak na birače
Konjević: SDP će samostalno donositi političke odluke
Sekulić: Kolegama iz SDP-a puno sreće na izborima
Gošović: Do promjena se može doći samo političkom borbom
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima
Ima li novca za predizborne kampanje?
Refleksije grčke i krize eurozone na Crnu Goru

XS
SM
MD
LG