Dostupni linkovi

Da li je Vučić bio meta?


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

U Srbiji za sada nema reagovanja na izjavu glavnog specijalnog crnogorskog tužioca Milivoja Katnića u sredu 23. maja, na suđenju za terorizam u slučaju "Državni udar" u Podgorici - da je i u Srbiji bilo planirano više napada po istom scenariju, kao i u Crnoj Gori, i da je meta bio Aleksandar Vučić, bivši premijer a sadašnji predsednik Srbije.

To je prvi put rekao specijalni tužilac Crne Gore i treba ga ozbiljno shvatiti, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) analitičar Dušan Janjić.

"Izjava specijalnog tužioca Crne Gore nije iznenađenje za one koji znaju da oni, kojima se trenutno u Crnoj Gori sudi, pripadaju jednom krugu bezbednosno-obaveštajne strukture koja je formalno povezana sa državom, a praktično deluje nezavisno", ističe Janjić.

"Formalno", dodaje Janjić, "to su penzionisani ili poneki indirektno angažovani u Žandarmeriji Srbije".

"Faktički, to su poluprivatne inicijative, dobrim delom pod upravom, kako bi to Rusi rekli 'četvrte linije federalne službe Rusije'. To je ona famozna priča o prislušnom centru u Nišu, o svim tim strukturama koje se kriju iza Humanitarnog centra (Srpsko-ruski humanitarni centar, prim. aut.)", ocenjuje Dušan Janjić koji smatra da bi vlasti u Srbiji prema ovom suđenju trebalo da se ponašaju mnogo odgovornije.

"Ne zbog ljudi koji su u zatvoru, već zbog onih koji stoje iza njih", dodaje ovaj analitičar.

Da li je Novom Sadu potreban Srpsko-ruski centar?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Dušana Janjića ne brine što se do sada niko od zvaničnika u Srbiji nije oglasio, ali ga brine što nije, prema njegovim rečima, na odgovarajući način otpraćeno ni suđenje u Crnoj Gori, ni ubistvo političara sa Kosova Olivera Ivanovića (26. januara 2018.), ni upad u Parlament Makedonije (savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno-informativne agencije Goran Živaljević bio je u Sobranju Makedonije u vreme upada demonstranata 27. aprila 2017. nakon što je izbore izgubio lider VMRO Nikola Gruevski, prim. aut.).

Za Janjića su to sve povezani slučajevi u koje je - na ovaj ili onaj način - umešana i Rusija.

Mekmaster: Rusija je pokušala podstaći državni udar u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Beogradskog novinara Miloša Vasića, pak, ne čudi što nema reakcija u Srbiji, jer suđenje u Podgorici ostavlja mnoga pitanja bez odgovora.

"To je afera iz koje je ostalo da visi toliko raznih krajeva i konaca… da se to otpetljati ne može. Kao prvo, nismo nikada videli nikakvo oružje. Kao drugo, ispostavilo se da su naseli na jednog agenta - provokatora koji im je bio podmetnut a koji je sada postao svedok saradnik (Aleksandar Sinđelić iz Beograda, prim. aut.). Nismo videli ni pare, možda ih je bilo, ali su završile u nečijem džepu, videli smo samo naslagane plave uniforme u nekom hodniku, što je moglo biti bilo šta", reči su Vasića.

"Cela zamisao je", tvrdi Vasić, "od samog početka bila slaba".

"Sad će oni da prave državni udar usred Podgorice, dan nakon izbora! Očito je odgovaralo nekom u Crnoj Gori da od toga napravi veliku priču, pa sad i Katniću (specijalni tužilac Crne Gore) odgovara da tom pričom malo plaši i Srbiju", smatra Miloš Vasić koga zbog svega toga ne čudi što u Srbiji nema komentara na izjavu crnogorskog tužioca.

Jedan od dokaza, predočen sudu, da se pripremao sličan scenario za Srbiju bila je komunikacija između optuženih Bratislava Dikića i Vuka Jovanovića. U jednoj prepisci navodi se: "Vučić je najveći špijun. Da li vam je jasno da mu je cilj da uništi Srbiju? Svi u odbranu demokratije".

Bivši načelnik Žandarmerije Srbije Dikić izjavio je da je poruka izvučena iz konteksta.

Optužena grupa je, prema optužnici Specijalnog tužilaštva, nameravala da u izbornoj noći, 16. oktobra, "uz upotrebu oružja napadne okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i policiju, sprovede široke terorističke napade na specijalne policijske jedinice, zauzme parlament, proglase pobedu Demokratskog fronta, liše slobode ili likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića".

Optuženo je 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, među kojima su i nedostupni ruski državljani i, veruje se, pripadnici obaveštajnih službi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, zatim devet srpskih državljana, uključujući bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, lideri crnogorskog opozicionog Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i aktivista Mihajlo Čađenović.

Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića je Srbija odbila da isporuči.

Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov
Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov

Tužilaštvo je ruskog državljanina Edvarda Šišmakova optužilo za stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj terorizma i podstrekavanje na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore, a Vladimira Popova za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić je 2017. rekao za državnu televiziju Crne Gore da "sada imaju dokaze da nacionalističke strukture iz Rusije stoje iza državnog udara, ali i da su pojedini državni organi Rusije uključeni, na određenom nivou".

Slučaj "Državni udar" doveo do pogoršanja političkih odnosa i izazvao političku krizu u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG