Dostupni linkovi

Prelević: Skrivene veze Beograda i Podgorice


Privođenje osumnjičenih za učešće u državnom udaru, Podgorica, 16. oktobar 2016.
Privođenje osumnjičenih za učešće u državnom udaru, Podgorica, 16. oktobar 2016.

Božo Prelević, beogradski advokat i nekadašnji ko-ministar policije Srbije, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega Milo Đukanović, predsjednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, tvrdi da da su bezbjednosne službe Srbije znale da se u Crnoj Gori priprema ‘državni udar’ na dan parlamentarnih izbora kada je uhapšena i grupa srpskih državljana.

  • Oružje

Mislim da je to izjava za unutrašnjo-političku scenu Crne Gore.

Prvo, tu je nesumnjivo da u toj kozeriji koju oni nazivaju državnim udarom jeste bilo pomoći (iz Srbije), ali suštinski njihov jedini svjedok, ili lice koje je nešto svedočilo, je čovjek koji je svoju izjavu porekao, a drugo rekao je da je to oružje bacio u jezero u Srbiji.

Pa što ne izvade to oružje iz jezera u Srbiji? Ako ga stvarno ima, što ga ne izvade?

  • Postupak

Druga stvar, vi ako malo bolje pogledate pa ona dva gospodina koja nisu izručena Crnoj Gori, da li se vodi protiv njih neki postupak u Srbiji?

Pa ne vodi.

Da je to državni udar u kome je učestvovao neko iz Srbije normalno je da bi se vodio.

  • Razmena

E sad, to nekakvo unutrašnjo-političko peckanje koje se dešava tako što sad nekog proziva Milo Đukanović po mom dubokom uverenju nema nekog posebnog utemeljenja.

Prvo, on ne razmenjuje podatke i ne postoji obaveza razmene podataka o kojima on priča, sa Bezbednosno-informativnom agencijom.

Druga stvar, ja ne znam da postoje ikakve informacije Bezbednosno-informativne agencije da je to postojalo.

  • Izbori

Moguće je da je taj državni udar postojao, moguće je eventualno neko kretanje tih nekih stranih državljanja, tog nekog Rusa, Ukrajinca i tako dalje.

Ja to ne znam, nemam ta saznanja ali potpuno je jasno da poluživ čovek kojeg oni i dalje drže u zatvoru a Srbija se uopšte ne bori za prava svojih građana dole i da državni udar se dešava tako što naš ambasador pobegne iz Crne Gore za vreme izbora.

Dakle vi ćete naći hiljadu i jedan način gde su iz Srbije pomogli Milu Đukanoviću da te izbore dobije a ne da ih izgubi.

  • Smeč

Prema tome, ovo je verovatno nekako interno prepucavanje i u suštini nema neke bliske veze sa istinom.

Ako oni reaguju na ovo onda je neko odozdole njima digao loptu da oni smečuju.

A ako ne reaguju onda je to dokaz da on nije u pravu.

  • Spajanje

Ako je bilo ko ovde imao nekakve dokaze da se to dešava a nije reagovao, to znači da je on učesnik u tome.

Ako vi ovde ne pokrećete nijedan postupak znači da ili vi radite krivično delo zloupotrebe službenog položaja pa ne pokrećete protiv tih ljudi postupak ili toga nema pa nemate ni zašto da pokrenete postupak.

Dakle samo su dve opcije u igri ali ja verujem da srpska i crnogorska vlast su povezane čvrstim i dubljim vezama nego što to javnost zna tako da će oni to da ispeglaju tamo gde su se i spajali.

XS
SM
MD
LG