Dostupni linkovi

Crnogorski hvalospjevi i čestitke Putinu


Andrija Mandić, jedan od onih koji su uputili čestitku

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima u nedjelju 18. marta, novom - starom predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu ne prestaju da stižu čestitke iz Crne Gore.

Hvalospjevi i čestitke pristižu i sa opozicionih ali i sa državnih adresa, bez obzira na nikad lošije diplomatske odnose dvije države.

Prvi koji je iz Crne Gore čestitao Vladimiru Putinu bio je lider opozicione Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević koji je napisao da je Putinova pobjeda sa oduševljenjem dočekana u Crnoj Gori, kao i da je uvjeren, da bi ona, da su građani Crne Gore mogli da glasaju, bila još ubjedljivija.

Prvi koji je iz Crne Gore čestitao Putinu: Milan Knežević
Prvi koji je iz Crne Gore čestitao Putinu: Milan Knežević

Čestitku Putinu povodom pobjede na nedjeljnim izborima, uputio je lider Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić.

„NOVA iskazuje veliko zadovoljstvo što su građani Rusije na predsjedničkim izborima, u nedjelju 18. marta, iskazali jasnu i nedvosmislenu volju da Rusija nastavi da ide putem rapidnog ekonomskog i privrednog razvoja i putem vraćanja na ono mjesto na geopolitičkoj sceni koje joj istinski pripada. Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori doći do promjene vlasti i da će sadašnja zvanična politika sankcija i neprijateljstva prema Rusiji, koju vodi aktuelna vlast, vrlo brzo biti pretvorena u politiku u kojoj zvanična Podgorica neće zanemarivati vjekovno i tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje“ poručio je Mandić.

Za izvršnog direktora Građanske alijanse Borisa Raonića nije iznenađenje što se u reakcijama iz Crne Gore na izbornu pobjedu Vladimira Putina u jednom dijelu političke javnosti naglašene emocije i oduševljenje:

„Niko neće sporiti da je Crna Gora imala kulturološke veze sa Rusijom ali isto tako mi nikada nijesmo objektivno sagledali te odnose, nikada nijesmo razmišljali o svojim interesima i to se kroz vijekove tako provlačilo do danas. Mi smo u Rusiji imali jedan užasan izborni proces za koji imamo svjedočenja o brojnim zloupotrebama, a onda oni koji su možda najveće žrtve neregularnih izbornih procesa u Crnoj Gori slave takve izbore u Rusiji. Slave osobu koja je klasični autokrata i šalju čestitke za pobjedu koja je sve samo ne fer.“

Jovana Marović iz Politikon mreže kaže da čestitke dijela opozicije Putinu mogu negativno uticati i na kampanju za predstojeće predsjedničke izbore, i mogle bi u tom smislu naškoditi kandidatu dijela opozicije Mladenu Bojaniću, koga su osim dijela partija građanske orijentacije, podržale i DNP i NOVA:

„Ovakvi izlivi oduševljenja i ovako veliko zadovoljstvo i čestitke upućene Putinu dodatno podgrijavaju tu atmosferu i utiču na pisanje strane štampe o tome da je kandidat koga su podržale ove partije u stvari proruski. Mislim da nije dobro da u kontekstu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori pričamo i kvalifikujemo kao borbu između proruskog i prozapadnog kandidata jer takvo predstavljanje pogrešno usmjerava birače i u krajnjem ne odgovara postojećem kontekstu.“

Na listu onih koji su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu čestitali reizbor, osim dijela opozicije našao se i Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Njegova čestitka bila je lišena emotivnog naboja i bila je u skladu sa protokolom u takvim situacijama.

Na listu onih koji su ruskom predsjedniku čestitali reizbor našao se i Filip Vujanović
Na listu onih koji su ruskom predsjedniku čestitali reizbor našao se i Filip Vujanović

Vujanović je napisao da, poštujući tradiciju dobrih odnosa dvije države i dva naroda iskazuje želju za unapređenjem političkih odnosa, uz spremnost da tome zajednički doprinose.

Odnosi Rusije i Crne Gore bili su naročito dobri u godinama nakon referenduma o samostalnosti Crne Gore, kada je, osim bilateralne cvjetala i ekonomska saradnja, posebno zbog upliva više stotina miliona eura sumnjivog ruskog kapitala kojim su tajkuni poput Olega Deripaske pokupovali, u to vrijeme najveća crnogorska preduzeća ali i brojne nekretnine, naročito na primorju.

Kada je o političkoj saradnji riječ, sa Jedinstvenom Rusijom, partijom koju kontroliše Vladimir Putin, sarađuju crnogorske opozicione stranke DNP i NOVA, inače otvoreno naklonjene politici zvanične Moskve.

A sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom od septembra 2011. godine fromalno sarađuje i vladajuća Đukanovićeva DPS. Te godine u Moskvi su DPS i Jedinstvena Rusija sklopile sporazum o saradnji, a potpisali su ga tadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović i predsjednik Visokog savjeta JR Boris Grizlov.

„Vladajuće strukture u Crnoj Gori i dalje imaju formalne partijske veze sa partijom gospodina Putina, imali su izuzetno bliske poslovne kontakte. Kao rezultat toga uspostavljena je jedna biznis atmosfera koja i dan danas vlada u Crnoj Gori. Mislim da Crna Gora, iako je napravila neku vrstu prekretnice, i dalje nije shvatila koje su to vrijednosti koje treba slaviti, koji su to izborni procesi koje treba čestitati i na koga se treba ugledati i oslanjati u spoljnoj politici. To je nešto što kao građane treba sve da nas zabrine“ smatra Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Odnosi Crne Gore i Rusije drastično su zahladnili zbog njenog ulaska u NATO, odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve, a naročito nakon pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. iza kojeg, kako smatraju u vrhu DPS stoje ruske tajne službe i njihovi pomagači iz Srbije i Crne Gore, kojima se trenutno sudi pred vijećem Višeg suda u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG