Dostupni linkovi

Trump telefonom čestitao Putinu pobjedu


Donald Trump (L) Vladimir Putin na summitu APEC-a u Vijetnamu u novembru 2017.
Donald Trump (L) Vladimir Putin na summitu APEC-a u Vijetnamu u novembru 2017.

Bijela kuća je saopštila da su američki predsjednik Danald Trump i ruski predsjednik Vladmir Putin razgovarali telefonom, dva dana nakon Putinove pobjede na predsjednički izborima u Rusiji.

Zvaničnici Trumpove administracije su samo naveli da su dvojica predsjednika razgovarali telefonom bez saopštavanja detalja.

Sam Trump je međutim prilikom susreta sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom (MBS) u Bijeloj kući u kratkoj izjavi novinarima rekao da je čestitao Vladimiru Putinu izbornu pobjedu.

Trump je rekao da želi da se susretne sa Putinom "u ne tako dalekoj budućnosti" da bi razgovarali o trci u naoružavanju, Ukrajini, Siriji i Sjevernoj Koreji.

Kremlj je takođe nešto ranije saopštio da je Trump čestitao Putinu osvajanje četvrtog šestogodišnjeg mandata na čelu Rusije.

Navedno je da su tokom razgovora dvojica lidera pokazali interes za povećanje ekonomske saradnje, naglasili potrebu da rade na popuštanju tenzija na Korejskom poluostrvu diplomatskim sredstvima, i da su takođe razmatrali situaciju u Siriji i u Ukrajini.

"Naglašena je važnost koordiniranih napora za ograničavanje trke u naoružanju" saopštio je Kremlj.

Vladimir Putin koji je bio predsjednik ili premijer Rusije od 1999., osvojio je više od 76 posto glasova na nedjeljnim izborima za koje su međunarodni posmatrači rekli da su obilježile optužbe za prevaru, pritisci da se glasa i nedostatak "istinskog izbora" među kandidatima.

XS
SM
MD
LG