Dostupni linkovi

Tačku na budvansku krizu staviće Upravni sud


'Ja sam legitimni predsjednik Opštine. Kad sud donese presudu ja ću predati pečat', rekao je novinarima Carević
'Ja sam legitimni predsjednik Opštine. Kad sud donese presudu ja ću predati pečat', rekao je novinarima Carević

Konačan epilog situacije u vezi sa pokušajem smjene vlasti u Budvi koja je kulminirala neredima u srijedu (17. juna) daće Upravni sud Crne Gore, saopštio je doskorašnji predsjednik Opštine Budva Marko Carević iz Demokratskog fronta (DF).

"Mi ćemo čekati odluku Upravnog suda, pa ćemo vidjeti što će biti epilog. U svakom slučaju epilog će biti sudski i obavezujući i mi ćemo to poštovati", poručio je Carević u četvrtak.

Naveo je da je pečat predsjednika Opštine i dalje kod njega.

"Ja sam legitimni predsjednik Opštine. Kad sud donese presudu ja ću predati pečat", rekao je novinarima Carević nakon sastanka sa predstavnicima suprotstavljene strane, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Prelaskom odbornika Džakovića na stranu tadašnje opozicije, stvorena je nova odbornička većina koja je 11. juna izglasala smjenu budvanske vlasti na čelu sa Markom Carevićem iz DF i Demokratskom Crnom Gorom.

Policijsko izvođenje iz opštinske zgrade smijenjenih čelnika Opštine (17.juna) predstavlja epilog višemjesečnih političkih tenzija u prijestonici turizma Budvi, koja se vodila oko preuzimanja vlasti.

Budva: Carević i Radović na slobodi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Pravne procedure i smirivanje tenzija

Da je Upravni sud adresa na kojoj treba da bude riješeno pitanje zakonitosti smjene budvanske vlasti saglasan je i pravnik Boris Marić.

"Upravni sud je taj koji je trebalo da riješi pojedinačni akt koji je u ovom slučaju donijela Upravna inspekcija, ali i akte koje je donijela Skupština Opštine ili određene radnje koje su oni vršili. Definitivno bi trebalo da počnu da se otvaraju putevi da na kraju Upravni Sud odlučuje o određenim nejasnoćama i neizvedenostima Zakona", konstatuje Marić.

Marić tvrdi da u budvanskom slučaju pokušaja preuzimanja vlasti nijesu poštovane pravne procedure, jer su prevladali "politički interesi jedne i druge strane, zbog čega se došlo u neprijatnu situaciju".

Tokom dana dvije strane su u zgradi Opštine pregovarale o rješavanju situacije i smirivanju krize. Nakon sastanka Carević je kazao da su razgovarali o civilizovanom rješavanju situacije, a ne "pendrecima i silom".

"Najbitnije je da se dođe do civilizovanog rješenja, Budva živi od turizma. Da brinemo od čega da se živi, a ne da se ovdje nasiljem borimo za fotelje", kazao je Carević.

Predstavnik nove većine Vladimir Bulatović kazao je da je razgovarano o smirivanju tenzija.

"Mi sa njima (DF i Demokrate) razgovaramo o smirivanju situacije ispred opštine i onoga što se događalo u prethodna dva dana", rekao je Bulatović.

Ponašanje policije

Atmosfera ispred zgrade Skupštine Opštine Budva i pored povremenih tenzija u četvrtak je mirnija u odnosu na nerede dan prije, blokadu opštinske zgrade i intervenciju policije koja je uslijedila, kao i hapšenja opštinskih funkcionera, koji su uz prekršajne prijave pušteni na slobodu.

Povodom nemilih scena od 17. juna prvi put je vanredno zasjedao Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je na sjednici u Budvi konstatovao prekoračenje ovlašćenja dvojice policijskih službenika prema opštinskom funkcioneru Mladenu Mikijelju.

Budva: Hapšenje smijenjenih gradskih čelnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Na sjednici su analizirani brojni video snimci i fotografije na kojima je evidentirana policijska akcija u Budvi. Posebnu pažnju izazvala je scena u kojoj policajac navodno koljenom pritiska vrat Mladenu Mikijelju.

Član Savjeta Aleksandar Zeković za Radio Slobodna Evropa kaže da je Savjet "pažljivo analizirao video zapis i konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar, prema građaninu M.M".

Fotografija prikazuje postupanje policije o kojem je Savjet za građansku kontrolu raspravljao i za koju je ocijenio da je bilo prekoračenja policijskih ovlašćenja
Fotografija prikazuje postupanje policije o kojem je Savjet za građansku kontrolu raspravljao i za koju je ocijenio da je bilo prekoračenja policijskih ovlašćenja

"Može se reći da nije bilo zahvata u predjelu vrata već je policajac koljenom pritiskao leđa oštećenog, ali je upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrijebljena", kaže Zeković.

Ističe da je primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa građanina bila bez osnova:

"Savjet je preporučio, nezavisno od ovog slučaja, da se upotreba zahvata u predjelu vrata u daljem postupanju policije ograniči, iako je njegova upotreba zakonom predviđena u situacijama kada lice pruža otpor", navodi Zeković.

Stav ima i SPC

U cijelu priču o smjeni vlasti u Budvi uključila se i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori.

Sveštenik Boris Radović je u srijedu ispred zgrade SO Budva, obraćajući se okupljenim građanima, kazao da je napad na Marka Carevića napad na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Srpsku pravoslavnu crkvu jer je Carević predsjednik Crkvene opštine Budva.

Prije četiri godine na lokalnim izborima prekinuta je dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi. Vlast je formirala nova većina iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske, partija koje su na državnom nivou opozicija. Situacija je promijenjena krajem aprila ove godine, kada je nezavisni odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a promijenio stranu i podržao smjenu čelnika Budve.

Budvanski parlament je u dva navrata raspravljao o smjeni predsjednika Opštine Marka Carevića i predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića, ali zbog proceduralnog odugovlačenja nije došlo do glasanja i promjene vlasti.

Zato su odbornici DPS, Crnogorske, Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković 11. juna, na sjednici koja je održana u konferencijskoj sali hotela Slovenska plaža, izabrali nove vršioce dužnosti predsjednika Opštine Budva i predsjednika Skupštine opštine Budva.

XS
SM
MD
LG