Dostupni linkovi

Prvi čovjek Budve u centru afere 'Krimovica'


MANS-ovi snimci spornih radova Carevićeve firme
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Ukoliko se prikupi dovoljno informacija koje ukazuju na osnov sumnje da je u slučaju Krimovice počinjeno neko krivično djelo, Specijalno tužilaštvo će pokrenuti izviđaj i utvrditi sve činjenice, kazao je na konferenciji za medije specijalni tužilac Milivoje Katnić u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o navodima da je predsjednik Opštine Budva Marko Carević nelegalno izgradio svoje poljoprivredno imanje i uzurpirao državnu zemlju u Krimovici kod Budve.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru je za RSE saopšteno da je pred tim tužilaštvom formiran predmet na osnovu informacije dostavljene od strane Ministarstva finansija Crne Gore da je došlo do uzurpacije državnog zemljišta u KO Krimovica, te da to tužilaštvo utvrđuje relevantne činjenice kako bi ocijenilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Istraživački centar MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) je objavio da je poljoprivredni kompleks na Krimovici, koji je gradila firma Carinvest aktuelnog predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, napravljen na pola miliona kvadrata državnog zemljišta, gdje je sagrađeno oko 6.000 kvadrata objekata bez građevinske dozvole, te da je sve učinjeno uz pomoć države.

"Ne samo da niko nije dovodio u pitanje to što on gradi i uzurpira zemljište, već je država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede uradilo sve kako bi legalizovalo taj njegov kompleks. Znači, ta farma ima dozvolu Ministarstva poljoprivrede, govorimo o preduzeću koje je dobilo od ove države sve moguće sertifikate i dozvole, bez da ulaze u to na čijem se zemljištu gradi, da li on plaća zakup i poreze. Tako da razmjere te uzurpacije, a govorimo o pola miliona kvadrata, ne bi mogle da se urade da gospodin Carević nije imao prećutnu ili aktivnu saglasnost iz samog vrha države", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejan Milovac iz MANS-a.

MANS navodi da uzurpacija traje od 2015. godine.

"Carević je svoje gazdinstvo registrovao još 2016. godine tako što je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja prijavio sopstvene parcele na kojima se ni danas ne odvija bilo kakva proizvodnja, dok je kompletan kompleks farmi sagrađen na uzurpiranom državnom zemljištu", navode u MANS-u.

Carević tvrdi: Opstrukcija sa političkom pozadinom

Tvrdnje MANS-a o nelegalnoj gradnji i uzurpaciji su neistiniti, kaže za RSE predsjednik Opštine Budva Marko Carević i smatra da je riječ o opstrukciji sa političkom pozadinom.

"Sve sam radio u skladu sa zakonom, i ponosan sam na sve što sam u životu radio, pogotovo na ovaj projekat za koji je na evropskom nivou, i jako je važan za crnogorsko društvo jer razvija ruralno područje", kaže Carević, koji tvrdi da su njegovi objekti legalno sagrađeni, a da je kompanija Carinvest, na čijem je čelu Carevićev sin Milan od kada je on na funkciji predsjednika Opštine, uvijek bila na bijeloj listi poreskih obveznika.

Carević navodi da je od februara do decembra 2015. prikupljao dokumentaciju za gazdinstvo, te da je imao problema jer ne postoji planska dokumentacija za ruralne oblasti.

"Ministarstvo poljoprivrede je dozvolilo da se izda ta saglasnost za ruralno područje, pa sam dobio od Opštine Kotor da na mojoj zemlji postavim objekat za čuvanje stoke i uzgoj, i objekat za preradu hrane; dakle, notorna je neistina da sam gazdinstvo registrovao na državnoj zemlji", kaže Carević i dodaje da je dobio urbanističko-tehničke uslove za postavljenje dva objekta od po 500 kvadrata, te da za komunalne takse za pet godina do sada platio preko 11.000 eura.

'Ćutanje administracije'

Nakon što je registrovao gazdinstvo i objekte na svojoj zemlji, Carević navodi da se ponovo obratio Ministarstvu poljoprivrede 2. decembra 2015. godine, sa zahtjevom da mu izda u dugoročni zakup državnu imovinu za proširenje djelatnosti i uzgoj stoke.

"Ono što traje do dan danas, je da nikada nisam dobio odgovor od Ministarstva poljoprivrede, ni može, ni ne može. I zamislite, Ministarstvo poljoprivrede šalje svoju komisiju tek u januaru 2020. Eto, takve su moje navodne veze sa vlašću i DPS-om (Demokratskom partijom socijalista), kad evo smo ušli u petu godinu bez odgovora", navodi Carević.

Carević objašnjava zašto smatra da je ćutanje administracije pravni osnov za njegovu gradnju.

"Postoje srećom zakoni i u upravnom postupku jasno stoji da, ako tražite ono što sam ja tražio, pa ne dobijete odgovor u roku od 30 dana, automatski ste dobili saglasnost. To je to ćutanje administracije. Dakle, to je pravni osnov na osnovu kojeg sam ja ušao u proširenje poljoprivredne djelatnosti i izgradnje samo objekata koje su štale za uzgoj stoke", kaže Carević i dodaje da nije tačno da je uzurpirao oko pola miliona kvadrata jer je kako tvrdi, tražio deset hektara.

Carević kaže i da je uknjižio objekte.

"Uknjižio sam sve te objekte kod nadležnog državnog organa, Katastra Crne Gore, područna jedinica Kotor", kaže Carević i dodaje da je nakon toga ponovo tražio da riješi imovinske odnose sa državom, odnosno da kupi zemlju ispod objekata i zakupi ostali dio parcela.

"Od nadležnog organa, Uprave za imovinu, dobio sam pismeni odgovor da to sada nije moguće dok se ne donese neki planski dokument, da se vidi da li ti objekti mogu opstati na tom području", kaže Carević koji opisuje da na poljoprivrednom gazdinstvu ima pet farmi, susašu, siraru, preko 1.200 grla stoke i preko 1.200 zasada maslina.

Žalbe zaštitnika imovinsko-pravnih interesa

Prema pisanju Istraživačkog centra MANS, Carević je u novembru 2018. na državnom zemljištu uknjižio 11 nelegalno sagrađenih objekata, a u septembru 2019. godine, još dva manja objekta koje je u međuvremenu sagradio – pomoćni objekat i trafostanicu.

Na oba rješenja se žalio zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ali je Ministarstvo finansija odbilo žalbe i uknjižilo nelegalne objekte na državnom zemljištu, navodi MANS.

Prema njihovim podacima, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u posljednje dvije godine kompaniji Carinvest isplatilo oko 100.000 eura na ime subvencija za poljoprivrednu proizvodnju i nabavku opreme, iako se radi o farmi koja je sagrađena na uzurpiranom državnom zemljištu i bez građevinske dozvole.

U MANS-u dodaju i da su državni organi zaduženi za upravljanje i evidencije državne imovine više od godinu dana prije nego što je MANS objavio priču znali za taj slučaj, ali da iz Ministarstava poljoprivrede i finansija, Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine, te zaštitnika imovinsko-pravnih interesa nisu o tome obavijestili ni policiju ni tužilaštvo.

Carević negira i odnose sa DPS-om

Nakon što je objavljena priča MANS-a, Dejan Milovac je za RSE iskazao sumnju da se sličan primjer uzurpacije može sprovesti bez podrške u vrhu vlasti Crne Gore. S druge strane, Carević negira da postoje njegove interesne veze sa DPS-om.

"Nemam nikakvu vezu sa njima, imam i politički problem jer sam suprotna politička opcija DPS-u, a i nacionalno se izjašnjavam kao Srbin, i to mi je takođe otežavajuća okolnost", kaže predsjednik Opštine Budva.

"Ja sam sve uradio u skladu sa zakonom, na tom lokalitetu se plaća porez, zapošljavaju se ljudi, proizvodim zdravu hranu, zato mi je žao što MANS ovo opstruira zbog političkih razloga. Da ovo radi neko ko je druge političke opcije i nacionalnosti, o tome bi se snimali filmovi. To nije sad slučaj, i to je bolest Crne Gore", kaže Carević koji je funkcioner Demokratskog fronta (DF), opozicione partije na nacionalnom nivou.

DF predvodi vladajuću koaliciju u Budvi, koju čine i Demokrate, Crnogorska i URA. Carević je na mjestu predsjednika Opštine Budva od januara 2019. godine, jer je ta koalicija osvojila vlast na lokalnim izborima 2016.

Šta predviđa Krivični zakonik?

Nakon usvajanju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, 2018. je otpočet proces legalizacije objekata na Krimovici, što prema riječima Dejana Milovca iz MANS-a, ne može uticati na prethodne radnje njihovog vlasnika.

"Ono što predviđa Krivični zakonik, i to u dva člana, je da je g. Carević uradio najmanje dva krivična djela, jedno je uzurpiranje tuđeg zemljišta, što smo nesporno dokazali ovom pričom, i to je krivično djelo koje je kažnjivo do jedne godine zatvora. A kako je od 2008. godine Krivični zakonik kriminalizovao nelegalnu izgradnju, odnosno izgradnju bez građevinske dozvole, što je takođe ovdje slučaj, državno tužilaštvo i policija već sada, bez obzira na pravni status tih objekata, i budući status (da li je ili nije legalizacija u toku), imaju dovoljno dokaza i prostora da u punom kapacitetu procesuira predsjednika Opštine Budva", smatra Milovac.

Pitali smo Carevića da li mu se obraćao neko od nadležnih organa nakon objavljivanja MANS-ovih tvrdnji, koji kaže da je dostavio dokumentaciju Odjeljenju za privredni kriminal Opštine Kotor.

"Ja sam pozvao i Specijalno i Osnovno tužilaštvo da dođu; poštovao sam sve zakone ove države, a ćutanje administracije nije moj problem, ja nisam sebi izdao nijedan papir. A koliko je država bila pravedna, možete da vidite po tome što sam ja tamo ulagao moj novac u državnu imovinu, koja sada ima sto puta veću vrijednost nego prije", kaže Carević.

Kako je u međuvremenu objavio MANS, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u februaru odbilo zahtjev Carevića da zakupi zemljište na kome je izgradio farme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG