Dostupni linkovi

Borba za vlast u Budvi prijetnjama i nasiljem


Nasrtaji i prijetnje ispred budvanskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Pokušaj smjene predsjednika Opštine Budva Marka Carevića obilježen je scenama u kojima su dominirale psovke, prijetnje i nasrtaji prema odborniku Stevanu Džakoviću.

On je, naime, napustio vladajuću koaliciju i omogućio opoziciji u tom gradu da pokrene proceduru smjene vlasti. Veće incidente je spriječila policija čije su jake snage obezbjeđivale sjednicu lokalnog parlamenta, nakon čega je 21 lice prekršajno procesuirano.

Političari moraju biti nosioci odgovornosti za riječ na javnoj sceni jer tolerancija na nasilje lako može da se prelije, generiše na javnost koja se ugleda na njih, smatra crnogorski Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, komentarišući za Radio Slobodna Evropa (RSE) incidente u Budvanskom parlamentu.

Bjeković kaže da postoji nivo do koga je dozvoljena oštrina političke debate.

„Takvi oblici ponašanja su do jednog nivoa dozvoljeni jer je oštra politička debata, uključujući ponekad i uvredljiv govor, standardizovana u praksi Evropskog suda za ljudska prava, dok recimo ne prelazi granice slobode izražavanja. Međutim, bilo kakvi oblici ponašanja koji uključuju violentno ponašanje, nasrtaje i fizičko nasilje ni u kom slučaju ne mogu doprinijeti kulturi dijaloga u Crnoj Gori“, navodi Bjeković.

Šta se dešavalo u Skupštini?

Zasjedanje parlamenta Opštine Budva, u kojoj vlast vrši Demokratski front (DF) sa koalicionim partnerima (Demokrate i URA) održano je u šatoru, postavljenom ispred zgrade zbog mjera protiv COVID-19.

Razmatranje inicijative o razrješenju prvog čovjeka grada, funkcionera DF-a Marka Carevića, obilježile su tenzije i verbalni napadi na jednog od podnosilaca inicijative, nezavisnog odbornika Stevana Džakovića. Tamo je tokom dvodnevnog zasjedanja lokalnog parlamenta, (29. i 30. maja), osim verbalnog, bilo i pokušaja fizičkog nasilja.

Džakovića je opozicija optužila da je izdao građane, zahvaljujući čijim glasovima je dobio mandat u lokalnom parlamentu. Džaković je inače na posljednjim lokalnim izborima 2016. bio na izbornoj listi Demokratskog fronta.

Carević je tokom skupštinskog zasjedanja, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa za njegovu smjenu, rekao da se glavni agitatori pokušaja otimanja vlasti u Budvi nalaze u DPS-u (Demokratskoj partiji socijalista) na čijem je čelu Milo Đukanović.

“Svako ko se bude pridružio ovome gospodinu lopovu Džakoviću od vas, ja ću ga samo zvati tim imenom”, kazao je Carević.

Džakovićev komentar

Osim napada u Skupštini na Džakovića, po gradu su lijepljene osmrtnice sa njegovim likom i nepotpisani leci kojima se optužuje za korupciju. Još ranije (15. marta) pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) su tokom protestnih litija ispred kuće gdje Džaković stanuje uzvikivali uvredljive poruke.

Povodom izliva mržnje i napada kojima je bio izložen, Džaković je novinarima izjavio da je riječ o scenama koje su režirane i rukovođene od strane vrha budvanske vlasti.

“Interesantno je da su ti ljudi, koji su mene vrijeđali, nisu to radili pred kućom Miloša Marovića ili Sveta Marovića, Lazara Rađenovića ili Rajka Kuljače, koji su priznali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe. Sa njima su se družili, porasli i emotivno preživljavali njihove smjene”, kazao je Džaković.

Božena Jelušić, odbornica Građanskog pokreta URA rekla je da su u osnovi budvanskih dešavanja, politička mržnja i lični animoziteti koji će imati trajne posledice.

“U ova dva dana je došlo do totalnog posrnuća političkog života u ovom gradu u kojem se svi poznajemo, ovako oštro povučene razdjelnice mržnje i neprijateljstva koje su se demonstrirale, će trajno obilježiti život građana i funkcionisanje grada”, konstatovala je Jelušić tokom skupštinske sjednice.

Jelušić je ukazala da ponašanje “koje demonstriraju neki simpatizeri DF ili Demokrata, sa nečuvenom dozom primitivizma, ne može donijeti tim partijama nešto dobro” ali ni na državnom nivou, vladajućem DPS-u.

“Ono što ljudi rade juče i danas ovdje nije ljudski, i nije Stevan Džaković jedini problem, problem smo svi mi zajedno u državi u kojoj se lična karta prodaje za 50 eura”, navela je.

Dvodnevna sjednica okončana je ostankom Marka Carevića na poziciji prvog čovjeka Budve. Do glasanja o njegovoj smjeni nije ni došlo, zbog odugovlačenja sa raspravom i probijanjem roka za glasanje.

Ombudsman Siniša Bjeković apelovao je na crnogorske političare i ostale učesnike u javnom diskursu „da debatu i kulturu dijaloga prilagode situaciji i vremenu u kojem živimo“.

Uticaj na izbornu kampanju

Odgovarajući na pitanje da li prijeti opasnost da nasilje, poput budvanskog, postane svakodnevnica u političkom životu zbog činjenice da se približavaju parlamentarni izbori, zaštitnik ljudskih prava Bjeković kaže da se debata po pravilu zaoštrava u predizbornim kampanjama, naročito u Crnoj Gori kada su svaki izbori ‘sudbonosni’.

„U konkretnim okolnostima, svakako da će uticati na izbornu kampanju. U Crnoj Gori, vjerujem, postoji sasvim dovoljno svijesti da svako zna težinu onoga što javno kaže“, ocijenio je Bjeković.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani za oko tri mjeseca.

Političke tenzije posljednjih mjeseci dignute su i zbog spora države i SPC oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je uzrokovao masovne litije koje podržava dio opozicije predvođen Demokratskim frontom.

Prilikom usvajanja tog Zakona u Skupštini 27. decembra prošle godine poslanici Demokratskog fronta izazvali su incidente i nasilno privremeno prekinuli sjednicu parlamenta, zbog čega su privođeni u policiju.

Incident u Skupštini Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Ista politička grupacija bila je vinovnik incidenata februara 2017. u holu crnogorske Skupštine kada su poslanici DF verbalno napali poslanike vladajućeg DPS. Incident je završio na sudu, tri poslanika DF-a su uslovno kažnjeni, a jedan na četiri mjeseca zatvora u prostorijama u kojima živi.

Ukinut imunitet Medojeviću, poslanici DF u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG