Dostupni linkovi

Smijenjena vlast u Budvi


Panorama Budve
Panorama Budve

Nova odbornička većina u gradskoj skupštini Budve, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), smijenila je u četvrtak dosadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića iz Demokratskog fronta (DF) i predsjednika parlamenta Krsta Radovića iz stranke Demokratska Crna Gora.

Novoformirana odbornička većina koju čine 17 odbornika iz redova: DPS, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković održala je sjednicu u turističkom naselju Slovenska plaža u Budvi, jer im je ranije u četvrtak predsjednik opštine Krsto Radović zabranio ulazak u salu lokalnog parlamenta Budva, uz obrazloženje da je “sjednica sazvana suprotno zakonu”.

Prije četiri godine, na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine, prekinuta je dugogodišnja vladavina DPS u Budvi. Vlast je formirala nova većina iz redova DF, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske, partija koje su na državnom nivou opozicija.

Situacija je promjenjena krajem aprila kada je nezavisni odbornik Stevan Džaković sa liste DF, promijenio stranu i podržao smjenu čelnika Budve.

Smjena vlasti u Budvi je epilog višenedjeljnih tenzija u ovom gradu i višenedjeljnog pokušaja novoformirane većine da smjeni gradske čelnike u Budvi. Sjednica je prošla je bez incidenta, za razliku od zasijedanja koje je održano 1. juna 2020. kada su policijske snage obezbjeđivale sjednicu lokalnog parlamenta.

Sjednicom u četvrtak predsjedavala je odbornica Crnogorske Anđela Ivanović koja je kazala da je vrijeme da se “pokaže jedna bolja i ljepša Budva”.

Nakon rasprave novoformirana većina je za vršioca dužnosti predsjednika Opštine do izbora novog predsjednika imenovala Vladimira Bulatovića, lidera budvanskog odbora Crnogorske i dosadašnjeg potpredsjednika Opštine Budva.

Ranije danas, nakon što je spriječio novoformiranu odborničku većinu da uđe u salu Opštine Budva i održi sjednicu, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović iz Demokrata je rekao da novoformirana većina pokušava da “sprovede pravno-političku hajdučiju u Budvi” i prekroji izbornu volju građana Budve.

Lokalni izbori u Budvi treba da se održe 2020. godine.

XS
SM
MD
LG