Dostupni linkovi

Poverljivi britanski vojni dokumenti pronađeni na autobuskoj stanici


BBC prenosi da dokumenti sadrže raspravu o prošlonedeljnom incidentu sa britanskim ratnim brodom HMS Defender u vodama u blizini obale poluostrva Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine
BBC prenosi da dokumenti sadrže raspravu o prošlonedeljnom incidentu sa britanskim ratnim brodom HMS Defender u vodama u blizini obale poluostrva Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine

Poverljivi dokumenti britanskog Ministarstva odbrane, sa detaljima o britanskom ratnom brodu i potencijalnoj reakciji Rusije na njegov prolazak kroz Crno more, pronađeni su na jednoj autobuskoj stanici na jugu Engleske, preneo je 27. juna BBC.

BBC je u izveštaju naveo da je jedan građanin koji je želeo da ostane anoniman pronašao dokumenta, na ukupno gotovo 50 strana, "u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici" u okrugu Kent.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prošle nedelje informisano "o incidentu u okviru kojeg je građanin pronašao osetljiva odbrambena dokumenta".

"Ministarstvo veoma ozbiljno uzima u obzir bezbednost informacija i istraga je pokrenuta. Zaposleni je u to vreme prijavio gubitak (dokumenata)", naveo je portparol ministarstva.

BBC je preneo da su dokumenti, koji su uključivali mejlove i internet prezentaciju, bili povezani sa britanskim ratnim brodom "HMS Defender" koji je 23. juna plovio blizu obale poluostrva Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine.

Poverljivi papiri obuhvataju set dokumenata u kojima se raspravlja o potencijalnoj ruskoj reakciji na incident u Crnom moru.

BBC je preneo da se u dokumentima sugeriše da se očekivala moguća agresivna reakcija Rusije.

Moskva i London dali su oprečne opise ovog incidenta.

Rusija je saopštila da je njen ratni brod ispalio hice upozorenja i da je vojni avion bacio bombe na put britanskog razarača HMS Defender da bi ga primorao da promeni kurs sa područja u blizini krimskog grada Sevastopolja.

Britansko ministarstvo odbrane poreklo je da je na HMS Defender pucao ili da je bio u ruskim vodama, ističući da je bio u ukrajinskim vodama na putu za Gruziju na istočnom kraju Crnog mora.

Rusija je anektirala ukrajinsku regiju Krim u martu 2014. godine, uputivši trupe i održavajući referendum koji je najmanje 100 država proglasilo nelegitimnim nakon što je ukrajinski predsednik, prijatelj zvanične Moskve, Viktor Janukovič, svrgnut usred talasa javnih protesta.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab ponovio je na sastanku sa novinarima tokom posete Singapuru da "nije pucano" dok je britanski brod "sprovodio nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode".

"Činili smo to u skladu sa međunarodnim pravom i ruska karakterizacija je predvidljivo netačna", rekao je Raab.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna da razmotri sve moguće odgovore na ono što je nazvao "provokativnim akcijama", dok je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov pojačao retoriku, preteći da će "baciti bombe" ako se takvi incidenti ponove.

Prema međunarodnom pomorskom pravu, nevin prolaz dozvoljava brodu da prolazi teritorijalnim vodama druge države sve dok to ne utiče bezbednost.

Unapređujući tenzije, Rusija područja oko zaplenjene krimske obale smatra ruskim vodama. Zapadne zemlje smatraju Krim delom Ukrajine i odbacuju rusku tvrdnju.

Član britanskog kabineta George Eustice rekao je 24. juna u televizijskom intervjuu da bi ratni brodovi njegove zemlje mogli ponovo ploviti spornim vodama oko Krima jer je ruska aneksija Krima bila nezakonita.

XS
SM
MD
LG