Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro poznat nasljednik Therese May


Kandidati za premijersku poziciju: Boris Johnson i Jeremy Hunt

Glasanje unutar britanske Konzervativne stranke čiji će ishod odlučiti o novom premijeru ove zemlje, završava se danas.

Za dva potencijalna kandidata Jeremy Hunta i Borisa Johnsona moglo je glasati 160.000 članova stranke. Pobjednik izbora konzervativaca bit će najavljen u utorak, a prema svim dosadašnjim predviđanjima, Boris Johnson će najvjerovatnije biti novi premijer Velike Britanije.

Ko je glasao za novog premijera?

Novi britanski premijer upravljat će nacijom od 66 miliona ljudi, ali tehnički, samo je 0.25 posto njih imalo uticaja na izbor zamjenika dosadašnje premijerke Therese May.

Dva su kandidata na listi: Jeremy Hunt i Boris Jonhnson. Pobjednik glasanja članova Konzervativne stranke bit će najavljen u utorak.

Novi predsjednik te stranke postat će, dan poslije, premijer Velike Britanije.

U britanskom parlamentarnom sistemu, glasači biraju zastupnika za svoje lokalno područje. Postoji 650 takvih dijelova u Britaniji i isto toliko zastupnika u Parlamentu. Politička stranka sa naviše zastupnika formira vladu, a lider te stranke postaje premijer.

Stranke mogu mijenjati liderstvo i bez izbora, što se desilo kada je 2016. Theresa May zamijenila Davida Camerona.

No, najavom o svojoj ostavci, May je pokrenula proces glasanja unutar svoje stranke. Ukupno 313 konzervativnih zastupnika moglo se kandidovati.

Prema podacima britanskog akademskog istraživanja 70 posto članova Konzervativne stranke su muškarci, polovina ih je starija od 55 godina, i 97 posto članova su bijelci. Većina njih želi da Britanija napusti Uniju bez obzira na posljedice.

Dvije trećine konzervativaca podržava izlazak iz Evropske unije (EU) bez sporazuma pa čak i po cijenu štete za britansku ekonomiju.

Glasanje među zastupnicima počelo je sa deset kandidata, da bi tokom finalnog glasanja među članovima Konzervativne stranke bili izabrani Jeremy Hunt i Boris Johnson.

Šta obećavaju kandidati?

Oba kandidata su vodila kampanju pod obećanjem da će izaći iz evropskog bloka, sa ili bez dogovora.

Kako su pokazala ranija glasanja britanskih zastupnika, najizgledniji kandidat za novog britanskog premijera je bivši ministar vanjskih poslova i nekadašnji gradonačelnik Londona, Boris Johnson.

Johnson koji je vodio kontroverznu Brexit kampanju za izlazak iz Unije, premijersku poziciju pokušava učvrstiti obećanjem da će Britanija izaći iz evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

U svojoj kolumni za Daily Telegraf Johnson je napisao kako bi sporazum mogao biti postignut do 31. oktobra ukoliko 'zemlja ponovo otkrije svoj smisao za misiju.'

"Možemo izaći iz EU do 31. oktobra i da, sigurno imamo tehnologiju za to," napisao je Johnson i dodao: "Ono što nam sada treba je volja i duh".

Hunt je također ranije govorio o tome kako je spreman na izlazak bez sporazuma, ali i da bi prihvatio dodatno odgađanje kako bi dobili novi sporazum o izlasku iz Unije.

Međutim iz Evropske unije su više puta saopštili da neće otvarati ponovna pregovaranja oko sporazuma koji su postigli sa Theresom May.

Johnsonova obećanja dovela su do toga da Alan Duncan iz ministarstva vanjskih poslova da ostavku dan prije zvaničnih rezultata.

Ostavka Duncana, dugogodišnjeg kritičara Borisa Johnsona, stavila je u fokus osjećaj Konzervativne stranke ali i parlamenta protiv Brexita bez sporazuma za kojeg brojni smatraju da bi doveo do katastrofalnih ekonomskih posljedica. Ovaj potez dolazi nakon prošlosedmične ostavke ministrice kulture Margot James koja je rekla da je Johnsonov plan o izlasku bez sporazuma 'prilično nevjerovatan'.

Ministar finansija Phillip Hammond također je najavio ostavku uz pojašnjenje da bi radije dao ostavku, već da ga Johnson otpusti.

Pročitajte i ovo: Svi izazovi Brexita

Theresa May će svoju ostavku zvanično predati kraljici Elisabeth u srijedu nakon što napusti svoje zvanično mjesto boravka u Downing ulici. Njen zamjenik stupit će na dužnost tog istog dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG