Dostupni linkovi

Brexit glavna tema debate kandidata za britanskog premijera


Boris Johnson i Jeremy Hunt tokom TV debate
Boris Johnson i Jeremy Hunt tokom TV debate

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) dominiralo tokom napete debate Borisa Johnsona (Džonson) i Jeremyja Hunta (Džeremi Hant), kandidata za lidera vladajuće Konzervativne stranke, koji će ujedno biti i britanski premijer.

Dok je Johnson sinoć igrao na kartu optimizma, Hunt se opredijelio za iskrenost pitajući svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ako postane britanski premijer i ne dođe do Brexita 31. oktobra, podnijeti ostavku.

Johnson od početka kampanje ponavlja da će Velika Britanija izaći iz članstva u Uniji 31. oktobra, sa ili bez dogovora o Brexitu.

Johnson, inače bivši šef diplomatije i favorit za premijersko mjesto, izbjegao je najprije direktan odgovor Huntu ali je kasnije rekao: "Ne želim da u EU misle da će favorizirati moju ostavku tako što bi odbila postizanje dogovora".

Hunt je na to odgovorio da je Johnsonu dakle samo važno da postane premijer.

Obojica žele da se ponovo pregovara sa EU o uslovima razlaza. Hunt je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Johnson stavio do znanja da neće popustiti pred EU.

Johnson i Hunt su pored Brexita razgovorali i o specijalnim odnosima sa SAD-om, nakon što je američki predsjednik Donald Trump (Tramp) kritikovao Theresu May (Tereza Mej) i njene napore o Brexitu. Trump je takođe kritikovao britanskog ambasadora u SAD Kima Darrocha (Darok) poslije curenja u medijima njegovih diplomatskih dopisa u kojima je Tump označen kao nesposoban.

Hunt je osudio Trumpove kritike, dok je Johnson rekao da je sam kritikovao Theresu May i da ima veoma dobre odnose sa Bijelom kućom.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG