Dostupni linkovi

Da li će Brexit obilježiti britanske izbore?


Majice sa sloganom Konzervativne partije "Završimo sa Brexitom"
Majice sa sloganom Konzervativne partije "Završimo sa Brexitom"

Britanski glasači izlaze na birališta 12. decembra, na vanredne izbore za koje se zalagao premijer Boris Johnson u nadi da će napokon izvesti Britaniju iz Evropske unije. Prvi put u posljednjih 96 godina, Britanci će glasati u decembru za svih 650 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Iako nezvanična kampanja traje već sedmicama, zvanično predizborna kampanja za britanske opšte izbore počela je nakon raspuštanja parlamenta u srijedu.

Johnson je sazvao vanredne izbore za 12. decembar u pokušaju da stane u kraj zastoju oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije za koji kaže da je paralizovao Britaniju i počeo narušavati povjerenje u petu najveću ekonomiju na svijetu.

Šta očekuje Johnson?

Na samom početku kampanje, Johnsonovi konzervativci se nalaze u prednosti od sedam do 17 poena ispred Laburističke stranke.

"Nadam se da ćete nas podržati. Riješimo Brexit kako bi oslobodili potencijal cijelog Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Johnson novinarima nakon najave o početku kampanje.

Ovo su treći opšti izbori u Britaniji od 2015.

Britanski političari su podijeljeni oko pitanja izlaska iz Evropske unije: pojedini žele napustiti blok što prije, drugi priželjkuju novi referendum, dok se treća skupina zalaže za ostanak u Evropskoj uniji.

Jedan od slogana Liberalnih demokrata na predizbornom vozilu
Jedan od slogana Liberalnih demokrata na predizbornom vozilu

Aktualni britanski premijer koji je na poziciju došao uz obećanje da će Britanija napustiti Uniju sa ili bez sporazuma, nema dovoljno zastupnika u parlamentu kako bi njegovi planovi bili odobreni.

Johnson se nada da će na ovim izborima dobiti dovoljnu većinu u parlamentu kako bi mogao ratificirati sporazum kojeg je prošlog mjeseca postigao sa Briselom, te povesti Britaniju van Evropske unije do kraja decembra ili u januaru.

Nakon što do 31. oktobra nije uspio da isporuči Brexit, Johnson je rekao da je njegova stranka jedina koja nudi način za završetak Brexita, rekavši da je Corbyn "socijalistički rušitelj koji je odlučan da uvede još veću krizu".

No, tokom objave početka kampanje Laburističke stranke, Corbyn je rekao da bi njegova stranka postigla stvarne promjene te da bi podijelili moć i bogatstvo sa ljudima "koji nemaju prijatelje na visokim mjestima".

"Sa laburistima biste dobili kredibilan sporazum o Brexitu. Mi ne dopuštamo ovoj zemlji da krene u scenarij bez sporazuma, gdje bismo se spustili u ruke američkog predsjednika Donalda Trumpa, trgovinskog sporazuma sa SAD i sa svim prijetnjama koje to donosi", rekao je Corbyn pri pokretanju svoje kampanje.

S druge strane, bivši zastupnik Laburističke stranke Ian Austin, koji je stranku napustio u februaru, izjavio je kako bi laburistički glasači trebali podržati Borisa Johnsona. Austin, koji je ranije optužio lidera laburista da nije uspio da se izbori sa antisemitizmom u stranci, rekao je za BBC Radio kako "Corbyn nije sposoban da bude premijer".

Jedan od slogana Laburističke stranke "Vreme je za stvarnu promenu" tokom predizbornog skupa u Londonu
Jedan od slogana Laburističke stranke "Vreme je za stvarnu promenu" tokom predizbornog skupa u Londonu

Stav glasača

Postavlja se pitanje da li će izlazak Britanije iz Unije biti osnovna stvar na umu britanskih glasača na izborima te da li će izborni rezultati pokazati njihovo opredjeljenje?

Prema rezultatima redovnog mjesečnog istraživanja Ipsos Mori, Brexit je u posljednjih 12 mjeseci bio nadaleko najveća briga glasača, piše BBC.

Rezultati istraživanja YouGova također pokazuju da je britansko napuštanje Unije najvažnije pitanje za 38 posto ispitanika. Zdravlje, s druge strane, je pitanje koje je na broju jedan za 14 posto ispitanika.

No, rezultati istraživanja također pokazuju da je Brexit pitanje važnije za glasače pojedinih stranaka. Pitanje izlaska Britanije iz Unije naviše je rangirano među onim glasačima koji kažu kako će glasati za Konzervativnu stranku, piše BBC. Glasači Laburističke stranke imaju najmanju zabrinutost oko izlaska iz Unije.

Ipak, Brexit možda i neće biti jedino pitanje na ovim izborima. Tokom lansiranja svoje kampanje u srijedu, stranka Zelenih je obećala da će godišnje trošiti stotinu milijardi funti kako bi se izborili sa klimatskim promjenama.

Iako Brexit ostaje vodeće pitanje decembarskih izbora, 54 posto ispitanika ClientEarth ankete smatra da je pitanje klimatskih promjena dovoljno značajan problem koji bi mogao uticati na njihove glasove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG