Dostupni linkovi

Brexit odgođen do 31. januara 2020.


Demonstracije ispred britanskog parlamenta, 25. oktobar 2019.
Demonstracije ispred britanskog parlamenta, 25. oktobar 2019.

Evropska unija pristala je na tromjesečno, fleksibilno, odgađanje izlaska Velike Britanije iz Unije uoči rasprave u britanskom parlamentu kojom premijer Boris Johnson pokušava osigurati izbore nakon što je bio primoran da traži produženje za koje je obećavao da se neće dogoditi.

Raniji rok od 31. oktobra bit će pomjeren na 31. januar 2020. godine, potvrdio je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, rekavši da se očekuje formalno prihvatanje kroz pisanu proceduru.

Glasnogovornik britanskog premijera saopštio je da će Boris Johnson odgovoriti na ponudu Evropske unije nakon što pregleda sve detalje sporazuma, prenosi Reuters. Glasnogovornik je također dodao da se stav Johnsona nije promijenio, te da Britanija treba da napusti Uniju 31. oktobra.

Podsjećamo, ambasdori evropske dvadesetsedmorice dogovorili su se u petak o načelnom odgađanju Brexita.

Prema informacijama koje, nakon uvida u ranu verziju sporazuma o produženju, ima britanski The Guardian, Britanija bi mogla napustiti EU i ranije ukoliko sporazum o izlasku bude ratifikovan.

Nacrt sporazuma, piše BBC, također uključuje i obavezu da sporazum o povlačenju iz Unije ne može biti ponovo pregovaran u budućnosti.

No, za konačno odobravanje produženja, članice Evropske unije moraju dobiti formalan odgovor od Britanije na njihovu ponudu o odgodi od tri mjeseca. Nakon toga bit će pokrenuta 'pisana procedura' u kojoj će zemlje članice moći da se izjasne o dogovoru

Izlazak Britanije iz Unije već je dva puta odgađan nakon što je postignuti sporazum Johnsonove prethodnice Therese May, tri puta odbijen u parlamentu.

Britanska politika paralizovana je još od referenduma održanog prije tri i po godine gdje se 52 posto građana odlučilo za izlazak iz Unije.

Zašto je odgođen Brexit?

Britanski zastupnici su ranije trebali glasati o sporazumu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije kojeg je premijer Boris Johnson dogovorio tokom samita EU u Briselu.

Međutim, u historijskom glasanju britanskog parlamenta, u subotu 19. oktobra, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 glasova protiv, izglasali amandman koji od premijera Borisa Johnsona traži novi datum za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Time je Johnson bio primoran da do ponoći pošalje pismo čelnicima EU tražeći odlaganje.

Johnson koji je još i prije izbora na premijersku poziciju ponavljao da produženja neće biti i da će Britanija izaći 31. oktobra, morao je, zbog zakona koji je prošlog mjeseca izglasan u parlamentu, tražiti produženje, nakon što su zastupnici spriječili njegov pokušaj da usvoji sporazum o izlasku.

Glasanje o vanrednim izborima

Pored današnje odluke o izlasku, Velika Britanija se suočava i sa raspravom o prijedlogu premijera Borisa Johnsona o raspisivanju vanrednih izbora.

Johnson kojeg su članovi stranke izabrali u julu da bi odblokirao zastoj oko Brexita, predložio je održavanje izbora 12. decembra.

Johnson je ranije pisao lideru opozicione Laburističke stranke, Jeremyju Corbynu tražeći od njega da podrži održavanje izbora 12. decembra i nudeći rok od 6. novembra za usvajanje zakona o ratificiranju vladinog sporazuma o razlazu sa Evropskom unijom.

Zastupnici će danas glasati o tome da li će biti vanrednih izbora, ali većina opozicionih partija je nagovijestila da će biti suzdržani kod glasanja ili glasati protiv tog poteza, što znači i da Johnson vjerovatno neće dobiti podršku dvije trećine poslanika koji su mu potrebni.

Britanija na redovne izbore treba da izađe 2022. godine.

XS
SM
MD
LG