Dostupni linkovi

Tramp doveo u pitanje trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom


Boris Džonson i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je dogovor koji je britanski premijer Boris Džonson postigao sa liderima Evropske unije o izlasku Velike Britanije iz EU, rekavši da to neće omogućiti trgovinski sporazum sa SAD.

"Naša ekonomija je daleko najveća u svetu i mi želimo da trgujemo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i oni sa nama. Da budem iskren, ovaj sporazum, pojedini njegovi aspekti, to onemogućavaju", rekao je Tramp.

On je ovo izjavio u intervjuu na britanskom radiju LBC, koji je vodio evroskeptik i lider britanske Stranke za Bregzit, Najdžel Faraž.

"Ne možemo da postignemo trgovinski sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Mislim da možemo da poslujemo mnogo bolje nego sada i sigurno mnogo bolje nego što poslujete sa Evropskom unijom", dodao je Tramp.

Ovaj Trampov komentar, koji je usledio na početku kampanje za britanske vanredne parlamentarne izbore 12. decembra je, međutim, u suprotnosti sa njegovim ranijim obećanjem iz avgusta da blisko sarađuje sa Džonsonom u cilju postizanja "izvanrednog trgovinskog dogovora" nakon što Britanija izađe iz EU.

Američki predsednik je u avgustu obećao "veoma veliki trgovinski sporazum" sa Velikom Britanijom navodeći da će izlazak iz EU za Britaniju biti kao da se oslobađa "sidra oko članka".

Robert Dženrik, državni sekretar u Velikoj Britaniji je, kako prenosi BBC, nakon kritika američkog predsednika rekao da je Džonsonov plan dobar sporazum koji omogućava Velikoj Britaniji sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini širom sveta.

Odgovarajući na Trampove navode portparol Dauning strita je rekao da je Džonson dogovorom sa EU osigurao da "mi povratimo kontrolu nad našim zakonima, trgovinom, granicama i novcem".

Upitan da li američki predsednik greši u svojoj proceni, Dženrik je za BBC Radio 4 rekao "znamo da nam sporazum omogućava da obezbedimo ugovore sa nizom rastućih ekonomija i mi ćemo se zalagati za to".

On je takođe izneo tvrdnju da su početni razgovori sa Sjedinjenim Državama o trgovinskom sporazumu bili pozitivni.

Američki predsednik je tokom intervjua pozvao Najdžela Faraža da podrži Džonsona.

"Ako se ti i on udružite, to je nezaustavljiva snaga", rekao je Tramp.

Faraž je odgovorio da će biti odmah iza Džonsona pod uslovom da premijer odustane od dogovora o Bregzitu, koji je sklopio pre dve nedelje sa EU, i umesto toga se opredeli za Bregzit bez dogovora.

Faraž i njegova partija su u petak počeli predizbornu kampanju. Faraž, koji je 2016. imao ključnu ulogu u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU, nije otkrio da li će se njegova partija nadmetati u svih 650 izbornih jedinica ili samo u onima gde ima šanse da pobedi. Kandidovanje Faražove stranke u malom broju izbornih jedinica išlo bi na ruku konzervativcima, koji se s Faražom bore za glasove pristalica Bregzita.

Faradž je samo izjavio da postoji potreba za "nekom vrstom savezništva oko Bregzita".

Partija Bregzita je osnovana ranije ove godine s ciljem sprovođenja Bregzita bez sporazuma s EU.

Tramp je, u ovom intervjuu za LBC radio, takođe rekao da bi bilo veoma loše za Veliku Britaniju ako bi pobedio lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, dok je premijera Borisa Džonsona nazvao "fantastičnim".

Američki predsednik je ovu tvrdnju izneo u danu kada je Korbin započeo kampanju za opšte izbore 12. decembra.

"Tramp pokušava da se meša u britanske izbore kako bi pomogao svom prijatelju Borisu Džonsonu da bude izabran", napisao je Korbin na Tviteru.

U Velikoj Britaniji su raspisani vanredni parlamentarni izbori zbog zastoja u parlamentu u vezi sa Bregzitom, nešto više od tri godine nakon što su glasači odlučili da napuste Veliku Britaniju.

Britanski premijer Boris Džonson se nada da će na njima osvojiti većinu u parlamentu što bi mu omogućilo usvajanje sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU dok Korbin obećava drugi referendum ako on pobedi.

Džonson je u četvrtak u parlamentu rekao da je postigao "fantastičan dogovor" sa EU i obećao da će ispoštovati poslednji vremenski rok za Bregzit.

Donald Tramp bi trebalo da boravi u Londonu 3. i 4. decembra na samitu NATO, nedelju dana uoči britanskih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG