Dostupni linkovi

Johnson: Vanredni izbori jedina mogućnost 


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson počeo je danas zvaničnu kampanju za izbore 12. decembra optuživši opoziciju da blokira proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Ne želim vanredne izbore, i niko nije srećan zbog izbora u decembru, ali došli smo do tačke na kojoj više nemamo izbora", rekao je Johnson novinarima.

Prema njegovim rečima, britanski poslanici su "više puta odbijali da sprovedu Brexit i poštuju rezultat referenduma".

Johnson je kritikovao lidera opozicionih laburista Jeremy Corbyna tvrdeći da se Corbyn "stavio na Putinovu (ruskog predsednika Vladimira) stranu" nakon trovanja nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju.

Britanski premijer je nešto ranije danas lidera Laburista uporedio sa nekadašnjim sovjetskim liderom Josifom Staljinom, optuživši ga da planira "bezobrazno podizanje poreza" koje bi uništilo britanski prosperitet i rekavši da Laburistička partija napada bogate Britance "s uživanjem i osvetoljubivošću kakvi nisu vidjeni od Staljinovog progona kulaka".

Corbyn je Johnsonove ekonomske planove ocenio kao "tačerizam na steroidima".

Kampanja vladajućih konzervativaca nije baš najbolje počela, pošto je ministar za Vels Alun Kerns podneo ostavku nedugo pre Johnsonovog obraćanja.

XS
SM
MD
LG