Dostupni linkovi

Brexit bez sporazuma izvjesnost?


​​Izlazak Britanije iz EU bez sporazuma bi preko noći uticao na trgovinu, putovanja, nove granice i nova pravila u odnosima između UK sa 27 preostalih članica
​​Izlazak Britanije iz EU bez sporazuma bi preko noći uticao na trgovinu, putovanja, nove granice i nova pravila u odnosima između UK sa 27 preostalih članica

Glavni evropski pregovarač za Brexit Michele Barnier je u utorak saopštio da je, nakon sinoćnjeg četiri "ne" u britanskom parlamentu za svaku moguću smjernicu za izlazak iz haosa, sve izvjesnije da će 12. aprila Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) izaći iz EU bez sporazuma i da je to gotovo nemoguće izbjeći.

Sa druge strane, premijerka Theresa May sad već nebrojeno puta poražena kod kuće, danas, 2. aprila, održava višesatni sastanak svog kabineta, u pokušaju da pronađe neki izlaz iz naizgled bezizlazne situacije.

"Ne", "ne", "ne" i "ne" bili su odgovori britanskih poslanika na svaku sinoć ponuđenu opciju koja bi ukazala na smjer u kojem bi se mogao osigurati izlazak Britanije iz EU 12. aprila bez haosa koji prijeti.

"Dame i gospodo posljednjih dana i sedmica scenario bez sporazuma postao je mnogo izvjesniji, ali se možemo još uvijek nadati da ćemo ga izbjeći. Naš cilj ostaje da osiguramo izlazak u skladu sa dogovorom, koji će stvoriti povjerenje koje nam je potrebno da bismo izgradili ambiciozno i održivo partnerstvo u budućnosti", rekao je Barnier.

Scenario bez sporazuma postao je mnogo izvjesniji, ali se možemo još uvijek nadati da ćemo ga izbjeći: Barnier
Scenario bez sporazuma postao je mnogo izvjesniji, ali se možemo još uvijek nadati da ćemo ga izbjeći: Barnier

Izlazak Britanije iz EU bez sporazuma bi preko noći uticao na trgovinu, putovanja, nove granice i nova pravila u odnosima između UK sa 27 preostalih članica.

EU je još u novembru sa premijerkom Theresom May ispregovarala duži tranzicioni period, ali ga je britanski parlament tri puta odbacio od tada. Stoga Barnier kaže: "Nema tranzicionog perioda ako nema sporazuma", zbog čega će izlazak bez sporazuma značiti neizvjesnost i mogući haos.

Govoreći na jednom skupu u utorak ujutru u Briselu, Barnier je insistirao da EU neće ponovo pregovarati o 585 stranica već dogovorenog sporazuma, ali je rekao da su spremni da otvore političku deklaraciju koja ide uz sporazum sljedeće sedmice.

"Ako UK tako želi, spremni smo da ponovo radimo na političkoj deklaraciji sve dok se fundamentalni principi EU poštuju", dodao je Barnier.

Podsjetimo da je nakon debakla u britanskom parlamentu prošle sedmice predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk zakazao vanredni sastanak Savjeta za 10. april.

Pitanje je, međutim, šta će britanska premijerka Theresa May moći da ponudi na tom sastanku.

May je za utorak 2. april zakazala petosatni sastanak svoje vlade da bi došli do nekog rješenja, međutim zamjenik urednika BBC-ja, za politiku John Pienaar je, kako prenosi ovaj mediji, naveo da je kabinet premijerke "nepomirljivo podijeljen" i da je "gotovo bilo kakav rezultat nezamisliv", jer jedna strana preferira da ne bude sporazuma a druga "mekši" Brexit.

May pokušava da pronađe neki izlaz iz naizgled bezizlazne situacije
May pokušava da pronađe neki izlaz iz naizgled bezizlazne situacije

Na sinoćnjem glasanju na kojem su poslanici imali četiri moguće alternative premijerkinom planu, opcija ostajanja u carinskoj uniji sa EU odbačena je sa samo tri glasa, dok je prijedlog o još jednom referendumu imao najviše glasova, ali nije prošao.

Sinoćnje takozvano indikativno glasanje nije bilo obavezujuće, ali se očekivalo da bi mogao biti momenat u kojem bi parlament konačno mogao doći do nekog kompromisa.

Kako do toga nije došlo, poslanik torijevaca Nick Boles, koji je bio iza jednog od prijedloga, frustriran ishodom je podnio ostavku i najavio da napušta stranku.

"Dao sam sve u pokušaju da pronađemo kompromis koji može izvesti ovu zemlju iz EU, a da istovremeno očuvamo našu ekonomsku snagu i našu političku koheziju. Prihvatam da nijesam uspio. Nijesam uspio prije svega zato što je moja stranka odbila kompromis. Sa žaljenjem konstatujem da više ne mogu sjediti u ovoj partiji", izjavio je Boles.

Sekretar za Brexit Stephen Barclay je poslanicima nakon glasanja rekao da ukoliko žele dalje odlaganje izlaska iz EU, vlada mora biti u stanju da predloži "kredibilan prijedlog" o tome šta da radi dalje.

Jedna od mogućih opcija su opšti izbori, ali je bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao BBC-ju, da bi taj prijedlog vjerovatno "razbjesnio glasače". Johnson koji slovi kao jedan od mogućih kandidata na mjesto May od koje mnogi očekuju ostavku, je pak rekao da vjeruje da bi novi lider i promjena pregovaračke taktike "preoblikovala", kako je rekao "užasan" sporazum premijerke sa EU.

Bivši sekretar za Brexit David Davis je za BBC Radio 4 pak rekao da bi put naprijed mogao biti da se riješi kontroverzna zaštitna mjera "backstop" na granici između Irske i Sjeverne Irske, mjera dizajnirana da se izbjegne povratak graničnim kontrolama na irskom ostrvu. To je prema njegovim riječima veoma važno njihovom irskom koalicionom partneru konzervativnoj Demokratskoj unionističkoj stranci (DUP).

U svakom slučaju očekuje se da će tokom petosatnog sastanka 2. aprila premijerka, kako navodi Guardian, vrlo vjerovatno ponuditi još jednom svoj tri puta poraženi sporazum nasuprot prijedlogu koji podržava ostanak u carinskoj uniji sa EU.

Barnier je danas naveo da, kako god bilo, UK još uvijek može napustiti EU do 22. maja, da bi se izbjeglo učešće Britanije na izborima za Evropski parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG