Dostupni linkovi

Barclay: Ne treba se plašiti izlaska bez sporazuma o Brexitu


Ilustracija
Ilustracija

Ako Britanija ne osigura podršku u parlamentu za sporazum o Brexitu koji je premijeka Therasa May utvrdila sa Briselom, ne treba se plašiti izlaska iz Evropske unije bez sporazuma, rekao je sekretar za Brexit Ujedinjenig Kraljevstva (UK) Steve Barclay.

"Ako dobijemo sporazum kao što se nadam da još uvijek hoćemo, sada će nam trebati kratko tehničko produženje, ali ako ne, ne treba da se plašimo izlaska bez sporazuma," rekao je Barclay za BBC.

Nakon što je četiri puta poražena u britanskom parlamentu za kratko vrijeme, britanska premijerka Theresa May je najavila još jedno glasanje o njenom u ponedjeljak veče revidiranom sporazumu sa Briselom.

Od ishoda tog glasanja zavisiće na koliko će May tražiti odlaganje izlaska Britanije iz EU.

Istovremeno je holandski premijer Mark Rutte rekao da je njegova zamlja otvorena za odlaganje Brexita odnosno izlaska Britanije iz EU, ali da će tražiti garancije da će dodatno vrijeme biti iskorišteno da se probije politička blokada u Londonu.

Rutte kaže da je kratko, tehničko odlaganje od nekoliko sedmica prihvatljivo ali da bi duže odlaganje bilo mnogo komplikovanije.

"Ako žele odgodu, Britanci treba da objasne kako planiraju da osiguraju drugačiji ishod" rekao je Rutte novinarima u Hagu.

XS
SM
MD
LG