Dostupni linkovi

Skup podrške Rusiji i Putinu u Bratuncu kod Srebrenice


Dvadesetak osoba odazvalo se na skup podrške Rusiji i Putinu na koji je pozvalo udruženje Istočna alternativa

Udruženje ''Istočna aternativa'' Republike Srpske organiziralo je u petak, 4. marta u podne skup podrške Rusiji i Vladimiru Putinu.

Okupljanje je održano u Bratuncu, na istoku Bosne i Hercegovine, desetak kilometara udaljenom od Srebrenice gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. Odazvalo se dvadesetak osoba.

Udruženje je poznato po lijepljenju plakata i veličanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva BiH.

U Statutu ovog udruženja stoji da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO paktom. Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom ''i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu''. Zalažu se i za nezavisnost entiteta Republika Srska, kao za i ''utvrđivanje 'istine''' o Srebrenici.

Predsjednik ovog udruženja je Vojin Pavlović, član desničarske Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, koja nosi ime haškog osuđenika i vatrenog zagovornika "velike Srbije" tokom ratova devedesetih.

Godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac, a protiv njega je podneseno više krivičnih prijava, između ostalog i za negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca.

Udruženje je u maju prošle godine tražilo da se glavna ulica Maršala Tita u Srebrenici preimenuje u ulicu Petera Handkea, koji negira da je u tom gradu počinjen genocid.

“Istočna alternativa” stajala je i iza prijedloga da se u Srebrenici podigne spomenik bivšem ambasadoru Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu. Skupština opštine (SO) Srebrenica ovaj je prijedlog odbacila.

Nakon neuspjeha u Srebrenici, spomenik su podigli u Istočnom Sarajevu u znak “zahvale" Čurkinu što je u ime Rusije stavio veto na izglasavanje Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Spomenik ruskom 'njet'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

U Mostaru su pak 4. marta učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) iz Mostara, grada na jugu Bosne i Hercegovine, izašli u šetnju solidarnosti s narodom Ukrajine.

Bosna i Hercegovina uskladila se odlukama Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Bjelorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

XS
SM
MD
LG