Dostupni linkovi

Bosna i Hercegovina ponovo uskladila politiku sankcija EU protiv Rusije


Šef evropske diplomatije Josep Borell saopštio je da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.
Šef evropske diplomatije Josep Borell saopštio je da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Bosna i Hercegovina uskladila se i sa ostalim odlukama Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Belorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Ovo je potvrdio šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) koji je posebnim saopštenjem potvrdio koje države su uskladile svoje politike sa politikom sankcija EU.

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 24. i 28. februara nakon vanrednih sastanka ministara inostranih poslova koji su održani u svetlu agresije Rusije na Ukrajinu.

Bosna i Hercegovina se ranije uskladila i sa prvim paketom sankcija protiv Rusije.

U posebnom saopštenju koje je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

"Ove zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije su uskladile politiku sankcija sa Evropskom unijom.

Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije uvela sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG