Dostupni linkovi

Plakati sa likom Ratka Mladića u Srebrenici


Lijepljenje plakata u Srebrenici

U vrijeme kada se vrše posljednje pripreme za obiležavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa, danas je u centru Srebrenice zalijepio plakat kojim poziva građane da obilježe 11. juli kao dan oslobođenja Srebrenice.

Na ovom plakatu je slika Ratka Mladića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba koji je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, i tekst sa najavom obilježavanja dana oslobođenja Srebrenice.

11. jula se obilježava i godišnjica genocida nad Bošnjacima.

Vojin Pavlović kaže za Radio Slobodna Evropa da na ovaj način želi da po prvi put obilježi dan oslobođenja Srebrenice.

Udruženje Istočna altarnativa je i ranije lijepilo plakate sličnog sadržaja i to je izazivalo revolt i strah kod Bošnjaka.

„Ovo nije nikakva provokacija ni zastrašivanje. Mi smatramo da je Republika Srpska i Srebrenica oslobođena 11. jula i to je istorijski događaj za srpski narod. Ne želimo nikog da provociramo. Sažalijevamo sve ono što se desilo jula 1995. godine, ali smatramo da imamo pravo na obilježavanje naših značajnih datuma“, rekao je Pavlović za Radio Slobodna Evropa.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenice ni ranije nije odobravao postupke Istočne alternative na čelu sa Vojinom Pavlovićem

„Izvinite, ali tog čovjeka više ne komentarišem. Nije vrijedan bilo kakvog komentara“, izjavio je Mladen Grujičić za Radio slobodna Evropa.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić prvostepenom presudom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je 22. novembra 2017. godine krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

XS
SM
MD
LG