Dostupni linkovi

Polijepljeni posteri Mladića i Dodika u Srebrenici


Vojin Pavlović, lider Istočne alternative lijepi postere Ratka Mladića i Milorada Dodika
Vojin Pavlović, lider Istočne alternative lijepi postere Ratka Mladića i Milorada Dodika

Članovi Udruženja Istočna alternativa Republike Srpske iz Bratunca u utorak su u centru Srebrenice lijepili postere Ratka Mladića, osuđenog za ratni zločin i genocid i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su rođeni 12. marta.

„Srpskim velikanima čestitamo rođendan, te Ratku Mladiću želim brz oporavak i skori dolazak u Republiku Srpsku. Miloradu Dodiku, takođe želim sretan rođendan i da istraje na otcjepljenju RS i spajanju matičnoj Republici Srbiji“, rekao je Vojin Pavlović, lider Istočne alternative.

Lokalni zvaničnici nisu osudili ove provokacije.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je 2. februara da je "Srebrenica ozbiljna podvala Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice".

"Tu nema istine. Za Srebrenicu treba jedan valjan istorijski, veoma neprikosnoven i nesporan krug ljudi, komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vrijeme - i Bošnjaka i Srba u tom regionu", kazao je on.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je 22. novembra 2017. godine krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG