Dostupni linkovi

Dodik napustio sjednicu Predsjedništva BiH zbog stava o Ukrajini


Šefik Džaferović (prvi slijeva), Željko Komšić (u sredini) i Milorad Dodik (prvi zdesna) tokom sjednice Predsjedništva BiH 31. avgusta 2021.
Šefik Džaferović (prvi slijeva), Željko Komšić (u sredini) i Milorad Dodik (prvi zdesna) tokom sjednice Predsjedništva BiH 31. avgusta 2021.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, napustio je u srijedu, 2.marta sjednicu Predsjedništva BiH.

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava u vezi sa situacijom u Ukrajini, nakon početka ruske invazije na tu državu. Druga dva člana - Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su protiv izmjena.

Nakon sjednice članovi Predsjedništva razmijenili su međusobne optužbe zbog takve završnice.

Šta je tražio Dodik?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako je Milorad Dodik tražio da se raspravlja o Ukrajini, ocjenjujući "da su nastale dvije nove države na teritoriji te zemlje".

"To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija. To je bio završni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu", izjavio je Komšić.

Komšić je iznio i tvrdnju da Dodik "izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom", a sve u cilju destabilizacije BiH.

"Šta god on pričao i koga god on vrijeđao, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju", zaključio je Komšić.

Drugi član Predsjedništva, Šefik Džaferović, ponovio je stav da je BiH ranije riješila pitanje u vezi Ukrajine, te da ima i potpuno jasne stavove kad je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu.

"To je bio njegov pokušaj da gospodina Komšića i mene uvuče u raspravu oko nečega što je Bosna i Hercegovina ranije već riješila. Bosna i Hercegovina kroz svoje strategije, odluke, svoja ranija izjašnjavanja, ima potpuno jasne stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu. I oko toga nema nikakve dileme", poručio je Džaferović.

Za Dodika stav Džaferovića i Komšića "udruženi poduhvat"

Milorad Dodik ponovio je kako je ''Predsjedništvo BiH jedino zaduženo za vanjsku politiku BiH, da samo Predsjedništvo može zauzeti određene stavove, te da to nije Ministarstvo vanjskih poslova, a posebno to nisu ambasade''.

''Oni su željeli napraviti nove presedane u kršenju ustavnog poretka, Poslovnika (o radu Predsjedništva) i Ustava koji važe u ovoj zemlji", izjavio je Dodik medijima po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH.

"'Udruženi poduhvat' koji čine Džaferović, Komšić i Bisera Turković (ministrica vanjskih poslova BiH) krši Ustav BiH, ohrabreni od određenih američkih i evropskih struktura, po onome što oni misle da je jedino ispravno'', kazao je Dodik.

Dodao je i kako je ''neizvjesno kako će se i hoće li se moći nastaviti dalje raditi''.

''Niko ne spori teritorijalni integritet, pa ni ja, da se poštuje teritorijalni integritet Srbije, što ne poštuje Komšić, kao što ne sporim ni teritorijalni integritet BiH ili bilo koje članice Ujedinjenih nacija, pa ni Ukrajine i to sam i ranije rekao'', dodao je Dodik.

Dodik je kazao da je ovo "krah ukupnog sistema."

"Ako pada Ustav, pada i država. Gospoda su odlučili da sruše Ustav'', smatra Dodik.

Dodik je napomenuo i da će uložiti vitalni nacionalni interes, ustavna mogućnost proglašenja neke od odluka destruktivnom po interese entiteta, na svaku odluku koju druga dva člana Predsjedništva BiH eventualno donesu.

''Jedino ispravno je da se zauzme neutralan stav. Ne svrstavam se ni na stranu Rusije, ni na stranu Ukrajine'', tvrdio Dodik.

Raniji stavovi članova Predsjedništva

Dodik je ranije u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Šta je zaključeno 2014.?

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

Kretanja Dodikovih stavova o blokadi institucija BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
XS
SM
MD
LG