Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Petritsch: Srbija i Hrvatska sve više svjesne svoje odgovornosti prema BiH


Wolfgang Petritsch

Austrijski diplomata i političar te bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch u razgovoru za "Dnevni avaza" kaže da posjeta predsjednika RS Milorada Dodika zvaničnoj Moskvi neće promijeniti činjenicu da je "Dodik prestao biti partner za dijalog", prenosi agencija Fena.

Petritsch, s druge strane, ističe ulogu Beograda i Zagreba, koji će pod vodstvom Aleksandra Vučića i Andreja Plenkovića odigrati konstruktivno.

On smatra da će dvije pretpostavke biti presudne, ne samo za očuvanje jedinstvene BiH, nego i stabilnosti zapadnog Balkana. Te dvije pretpostavke, kaže on, jesu regionalna odgovornost Srbije i Hrvatske naspram Dejtonskog sporazuma te ubrzanje integracija ka EU, kao integrativnog i političkog motora za cijelu regiju.

Uzeo je za primjer situaciju s referendumom u RS.

"Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je riješio. Svjestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet", istakao je Petritsch.

Referendum je, kaže on, sada prikazan onako kako i treba biti prikazan, "to je jedan opak način spašavanja vlastite kože".

"Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima vlastite probleme. Mislim da Dodikova posjeta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promijeniti! RS pod vodstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolirana te je dovedena u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope", ocjena je Petritscha.

Zaključuje da Srbija kao kandidat za članstvo u EU te Hrvatska kao članica Unije sve više postaju svjesne svoje odgovornosti prema BiH, "a to bi moglo neodgovorne ekstremiste poput Dodika dovesti u ofsajd".

"Uzimajući sve ovo u obzir, očekujem od Brisela da BiH ponudi mnogo više od pukih programa", naglašava on.

XS
SM
MD
LG