Dostupni linkovi

Ivanić Dodiku: Zakasnili ste, a na mene prebacujete odgovornost


Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić odgovorio je na pismo predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojem ga je podsetio da je ranije tvrdio da ne želi prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana RS 9. januara, a da sada, kada se zakasnilo, od njega traži da obezbedi njihovo prisustvo na manifestaciji.

Ivanić je u pismu Dodiku naveo da pravne norme propisuju da organizator manifestacije, koji želi angažman Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, treba to da zatraži najmanje 30 dana ranije, što su institucije Republike Srpske svih ranijih godina činile.

"Informisan sam da Organizacioni odbor obeležavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće u svečanom defileu pripadnika Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, iako su donošenjem Zakona o Danu Republike Srpske ispunjeni svi pravni preduslovi za podnošenje tog zahteva", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

On je podsetio da je Dodik, u vreme kada je trebalo podneti zahtev, rekao da ne želi prisustvo Puka na obeležavanju 9. januara.

"Današnje podnošenje zahteva meni, a ne nadležnim institucijama, i to samo par dana pre skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene, te vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za vaše", naveo je Ivanić u pismu.

On je naglasio da mu je žao što je proslava 9. januara, "umesto da bude tačka na kojoj se pokazuje snaga i jedinstvo srpskog naroda, postala predmet političkih sukoba", pri čemu, kako tvrdi, on ničim nije doprineo.

"Isto tako sam informisan od nadležnih institucija BiH da su zahtevi Organizacionog odbora za upotrebom ratnih zastava i smeštajem pripadnika Policije Republike Srpske u objektima OS BiH odobreni. To su jedini zahtevi koji su traženi od nadležnih institucija BiH i oni su, nadam se, na zajedničko zadovolјstvo, odobreni", napisao je Ivanić.

On je dodao da je u njegovoj isklјučivoj nadležnosti mogućnost postrojavanja svečane jedinice Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, na način kako je to urađeno, prošle godine.

"Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisustva Puka vama i Organizacionom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatlјiv i nemam nameru da na tome insistiram", naveo je Ivanić.

Dodik je ranije danas uputio Ivaniću pismo u kojem traži da postoji srpske pripadnike OS BiH na obeležavanju Dana RS u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG