Dostupni linkovi

Političari u BiH imuni na kazne za korupciju


Na primjeru Gorana Salihovića najmanje 50.000 eura, kako je utvrđeno finansijskom istragom, utrošeno je nenamjenski
Na primjeru Gorana Salihovića najmanje 50.000 eura, kako je utvrđeno finansijskom istragom, utrošeno je nenamjenski

U BiH najzastupljenija koruptivna radnja je zloupotreba položaja, što pokazuju brojna istraživanja. Na optuženičkoj se klupi nalaze najviši pravosudni zvaničnici, policijski službenici, ali i političari. Međutim, kazne i posljedice su ili nikakve ili neadekvatne učinjenom djelu, upozoravaju kako analitičari, tako i strani zvaničnici. BiH se ne trudi dovoljno ni da suzbije korupciju, niti da pravosuđe zaštiti od političkog uticaja.

Goran Salihović pravosnažno je smijenjeni glavni državni tužilac. U sklopu istrage koja se protiv njega vodi za zloupotrebu položaja u Tužilaštvu BiH daje iskaz kao osumnjičeni i na okolnosti utroška budžetskih sredstava ove institucije. Uz finansijske malverzacije, na teret mu se stalja i nesavjestan rad u službi, ali i zloupotreba položaja.

Na Salihovićevom primjeru najmanje 50.000 eura, kako je utvrđeno finansijskom istragom, utrošeno je nenamjenski. Uglavnom na račune za reprezentaciju i to u dane vikenda, neradne dane ili u vrijeme dok je tadašnji glavni tužilac bio na bolovanju.

Prema podacima u 2016. godini, tužilaštva u BiH podigla su 194 optužnice za koruptivna krivična djela, od čega je najviše onih koji se tiču zloupotrebe položaja.

Pod istom optužbom u akciji "Registar" uhapšeni su prije nekoliko mjeseci i najviši bivši policijski zvaničnici u Federaciji BiH, uključujući i nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova FBiH Predraga Kurteša.

"Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zlouporabili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko pola miliona eura", naveo je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Lars-Gunnar Wigemark: Nema odgovarajuće kaznene politike
Lars-Gunnar Wigemark: Nema odgovarajuće kaznene politike

S obzirom na to da se na optuženičkoj klupi našao veliki broj sudija i tužilaca, međunarodni zvaničnici upozoravaju kako se korumpirano pravosuđe ne može boriti protiv korupcije.

"Osnovni problem kada je u pitanju korupcija u ovoj zemlji, ali i mnogim drugim koje imaju isti sistemski problem, jesu kazne, odnosno nepostojanje odgovarajuće kaznene politike koja bi služila odvraćanju od takvih radnji. Počev od manjeg do velikog nivoa korupcije. Ne možemo se boriti protiv svakog slučaja korupcije, ali ljudi moraju da shvate da postoje kazne. Ako ste uključeni u neki oblik korupcije postoje posljedice", upozorio je šef Delegacije EU u BiH Lars - Gunnar Wigemark.

U mnogim slučajevima kazne su bile simbolične ili ih nije ni bilo. Brojni primjeri slučajeva vođenih protiv političara završeni su oslobađajućom presudom ili simboličnom kaznom. Na optuženičkoj su se klupi svojevremeno našli i današnji članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović, bivši premijeri Federacije BiH Nedžad Branković i Edhem Bičakčić... Svi su oslobođeni optužbi.

Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin navodi dva razloga zbog kojih nema presuda za politički kriminal i korupciju.

"Prvi je politički uticaj na rad pravosuđa. Već sada imate licitiranje oko imenovanja novog glavnog tužioca i toga kojoj političkoj partiji će biti blizak, ili koja politička partija pretenduje da ima glavnog tužioca. Zamislite u kakvoj smo mi situaciji. S duge strane, mislim da drugi dio problema leži u činjenici da postoji prisustvo korupcije unutar samog pravosuđa. Određeni slučajevi koji su se pojavljivali u proteklom periodu daju za pravo takvoj vrsti tvrdnje", komentariše Srđan Blagovčanin.

Trenutno OSCE prati 157 predmeta korupcije koji se vode pred raznim nivoima pravosuđa u BiH.

Među najaktuelnijim slučajevima je i onaj koji vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, ali i potpredsjednika te stranke i zastupnika u državnom parlamentu Asima Sarajlića. Sudi im se, između ostalog, i za uzimanje novca za nezakonita zapošljavanja koja su, prema optužnici, naplaćivali i po 8.000 eura. U ovom predmetu je već izrečena presuda i to po nagodbi po kojoj je Seid Fazlagić, vozač Amira Zukića, po sporazumu o priznanju krivice osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počiniocu nakon krivičnog djela.

Iako postoji veliki broj predmeta postoje i primjeri koji građane koštaju i više od novca. Jedan od tih primjera je i slučaj nabavke pasoških knjižica koji već dugo upada u krizu. Razlog ne leži u pukom obaranju tendera i žalbama, kako je to za N1 ocijenio i donedavni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović, u čijoj nadležnosti je bila i ova oblast.

"Svi problemi u ovoj državi, pa i ovi oko pasoša se reše na način kada se iskoreni korupcija i pokušaji korupcije u našim institucijama. Ovde je stvar ličnih interesa i pokušaja da se kroz finansijski atraktivan posao obezbede korist za pojedince ili organizacije", ustvrdio je Mijatović.

Mada se godinama ukazuje i na te probleme, kao i to da se prijateljima i kumovima namiještaju tenderi, da poslove javnih nabavki dobijaju firme koje nerijetko nisu u mogućnosti da ispune uslove, pa im se dodatno plaća, istraga i sankcija nema. Jedini izlaz je, kako savjetuju međunarodni zvaničnici, ali i domaći eksperti, u BiH konačno uvesti vladavinu zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG