Dostupni linkovi

Suđenje funkcionerima SDA: Najveća korupcijska afera do sada?


Asim Sarajlić (lijevo), Amir Zukić (sredina) i Mirsad Kukić (desno), iako im se sudi i dalje obavljaju funkcije u parlamentima BiH i Federacije BiH
Asim Sarajlić (lijevo), Amir Zukić (sredina) i Mirsad Kukić (desno), iako im se sudi i dalje obavljaju funkcije u parlamentima BiH i Federacije BiH

Pred Općinskim sudom u Sarajevu počelo je suđenje generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću, potpredsjednicima te stranke Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću i drugima u slučaju 'Bosna'. Oni se terete za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici u predmetu 'Bosna', koju je potvrdio Općinski sud u Sarajevu, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su bile spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga bi Amir Zukić, koristeći svoj uticaj preko Eseda Džananovića, bivšeg direktora Elektroprivrede BiH, realizovao nezakonita zapošljavanja u ovom preduzeću.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potredsjednici SDA terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema riječima novinara portala Žurnal Avde Avdića koji je istraživao slučaj 'Bosna', radi se o velikoj korupcijskoj aferi:

"Mi smo istraživali od prvog dana kada je započeta akcija 'Bosna' i imali smo svu dokumentaciju na raspolaganju. Imali smo brojne svjedoke koji su nam potvrdili da su morali plaćati iznos između 15.000 i 30.000 konvertibilnih maraka da bi dobili posao u nekom od javnih preduzeća. Ovdje se radi možda o najvećoj korupcijskoj aferi u Bosni i Hercegovini od rata do danas. U pitanju su osobe koje obnašaju visoke funkcije u državnom Parlamentu, poput Asima Sarajlića. U aferu su uključena dvojica zastupnika u Parlamentu Federacije - Amir Zukić i Mirsad Kukić", objasnio je Avdić.

Zapošljavanje sinova

Avdić napominje da su njih trojica u samom vrhu SDA - Amir Zukić je generalni sekretar, a Asim Sarajlić i Mirsad Kukić su potredsjednici te stranke.

"Upravo ova trojica ljudi najodgovorniji su za postavljanje Eseda Džanonovića na mjesto izvršnog direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, preko koga su zapošljavali ljude u elektrodistribucijama u Tuzlanskom kantonu, u Unsko- sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu. Za te usluge oni su uzimali novac. Vrlo bitno je rješenje Općinskog suda u Sarajevu prilikom određivanja pritvora Esedu Džananoviću, gdje je jasno navedeno da su svi poslovi rađeni isključivo po naredbi stranke, odnosno da se se sada SDA može smatrati kao mjesto gdje se osmišljali poslovi koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom", objasnio je Avdić.

Konkretan primjer korupcije, naveo je novinar Žurnala Avdo Avdić za RSE:

"U pitanju je zaposlenje sina Omera Škalje, zastupnika SDA u Parlamentu Federacije. Iako nije ispunjavao nikakave uslove i nije bilo nikakvog konkursa, on je zahvaljujući tome što je uticajan u Parlamentu Federacije BiH i što je uticajan u Stranci demokrastke akcije, preko Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Amira Zukića zaposlio jednog sina, a potom je zaposlio i drugog sina koji je završio medresu, dakle vjerski službenik koji je radio na distribuciji električne energije", zaključuje Avdić.

Iako je riječ o visokopozicioniranim funkcionerima SDA, javnost je uskraćena za objašnjenje zašto su te osobe i dalje na istim političkim funkcijama, kaže Adis Arapović iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koji ocjenjuje da je stranačka korupcija uzela maha u bh. društvu.

U ovakvim slučajevima, smatra Arapović, "stranke bi trebale zauzeti tvrđi stav, imati propisane interne procedure u slučajevima privođenja, pokretanja sudskih postupaka itd".

"Podsjećanja radi, prethodni predsjednik Stranke demokratske akcije, jednog od premijera je smijenio zbog sličnog procesa. Govorim o Sulejmanu Tihiću i premijeru Nedžadu Brankoviću. U to vrijeme zbog istih razloga neko je izgubio političku funkciju i bilo kakav autoritet u stranci. Danas se to ne dešava uprkos što nije jedan već nekolikoizloženo kritici javnosti i protiv njih je pokrenut ozbiljan sudski proces. Vrlo teško da će se ovo završiti po onoj staroj poslovici: 'Pojeo vuk magarca'. Ovaj pritvor predugo traje, vrlo je rigidan i iza toga vjerovatno stoji neka jaka argumentacija Tužilaštva i Suda", ocjenjuje Arapović.

I pored činjenice da je Amir Zukiću pritvoru više od tri mjeseca, on ostaje i dalje predsjednik Administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Drugi optuženik u tom slučaju, također SDA-ovac, Mirsad Kukić, i dalje je u Komisiji za sigurnost Federalnog parlamenta. Asim Sarajlić aktuelni je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG