Dostupni linkovi

Zašto je suspendovan glavni tužilac BiH Salihović?


Suspenzija do okončanja disciplinskog postupka: Goran Salihović
Suspenzija do okončanja disciplinskog postupka: Goran Salihović

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca donijela odluku da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca do okončanja disciplinskog postupka.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici donijelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavljati Gordana Tadić, za vrijeme spriječenosti glavnog tužioca Gorana Salihovića da obavlja tu funkciju.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH prethodno je podnio disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Salihovića povodom učestalih upita o ishodu pritužbe o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tražeći izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog.

Ispituju se i navodi da je glavni tužitelj posredstvom drugih osoba zatvorio više istraga protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a Salihoviću se, između ostalog, zamjera:

  • Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;
  • Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;
  • Omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;
  • Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;
  • Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH;

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović odbacio je kao netačne sve te optužbe i rekao da je sve montirano.

On je u saopštenju dan ranije naveo da je razlog za prijavu to što je otvorio istragu protiv Milorada Dodika zbog kršenja odluke Ustavnog suda i raspisivanja referenduma.

Negirao je da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz Republike Srpske.

“Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, kako bi se predmeti mogli kompletirati”, naveo je u saopštenju Salihović.

''Slučaj Salihović'' i ranije je bio česta tema medija. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u nekoliko navrata javno je pozivao Salihovića da otvori istrage o korupcijskim aferama u kojima se spominje i Dodikovo ime poput propasti dvije banke u RS Pavlovićeve i Bobar banke, kao i zvorničke glinice.

Salihović je gostujući ranije u nekoliko emisija rekao da se radi na tim predmetima, kao i da se i Dodik dovodi u vezu sa ovim slučajevima.

‘’Poseban predmet 'Milorad Dodik' ne postoji, ali istraga u slučaju Pavlovića banke pokazuje da postoji neka konekcija s njim. Moramo malo i taktizirati, da bismo dobili još neke dokaze.’’

Priča oko mogućeg disciplinskog postupka protiv Salihovića počela je još kada je jedan portal objavio transkript razgovora između novinara Mate Đakovića i predsjednika RS Milorada Dodika, a nakon što je Salihović bio gost u njegovoj emisiji.

U transkriptu je navedeno kako je Đaković Dodiku saopštio da nema potrebe za brigu jer je dobio obećanje da neće biti krivično gonjen ni u slučaju Bobar ni Pavlović banke.

Đaković je nakon toga priznao da je transkript razgovora djelimično tačan.

’’Ja to jesam prenio Dodiku, svoje mišljenje na osnovu onog što mi je glavni tužtelj rekao u emisiji. Ne vjerujem da sam toliko moćan da bih mogao zaustaviti bilo kakvu istragu. Biću prijatelj sa Goranom Salihovićem i kad ne bude radio taj posao koji radi.’’

Salihović nakon smjene ne odgovara na pozive medija, a VSTV je u saopštenju napomenulo da je predviđen i žalbeni postupak. U međuvremenu, na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je Gordana Tadić, koja je u protekle dvije godine obavljala funkciju zamjenice glavnog tužioca.

Tužiteljstvo BiH je u srijedu podiglo optužnicu u predmetu “Bobar banka” i ona će uskori biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

“Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani”, piše u današnjem saopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG