Dostupni linkovi

Privedeni funkcioneri SDP BiH zbog zloupotrebe položaja


Grubešić o akciji 'Registar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić o akciji "Registar"

U akciji kodnog naziva "Registar" pripadnici Federalne uprave policije pretresli su deset lokacija, među kojima i stanove, te prostorije koje koriste nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš, njegov bivši savjetnik Dragan Mioković, te Kemal Kačapor, asistent na Ekonomkom fakultetu u Sarajevu i bivši član Nadzornog odbora BH Telecom-a. Nakon pretresa osumnjičeni su privedeni na saslušanje u prostorije FUP-a, te će biti predati državnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Akcija provedena po nalogu Tužilaštva BiH, odnosi se na sumnju da su nekadašnji visoki zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, uz još nekoliko osoba zloupotrebili položaja u okviru procesa javnih nabavki.

"Aktivnosti se odnose na četiri osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu, poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH. Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zlouporabili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko pola miliona eura", naveo je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Štetni ugovor od preko milion eura

Privedeni su bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković, asistent na Ekonomkom fakultetu u Sarajevu Kemal Kačapor, te strani državljanin Aleksandar Ristić.

Oni se terete da su u okviru organizovane kriminalne grupe, zaključili štetni ugovor u vrijednosti od preko milion eura za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem. Postupak su završili pregovaranjem bez upućivanja javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko pola miliona eura.

Akcija je inicirana Izvještajem Ureda za reviziju Federacije BiH koji je 2013. godine utvrdio ove nepravilnosti, te naveo kako se ne može potvrditi da je izbor dobavljača za navedeni sistem "Österreichische Staatsdruckerei GmbH", (OeSD) iz Beča, proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva.

"Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, a nije prezentirana relevantna dokumentacija na osnovu koje bi se moglo potvrditi da je izbor izvršen na osnovu prethodno izvršenog ispitivanja tržišta (potencijalni ponuđači i cijena) i utvrđenih kriterija", naveli su revizori.

Nermin Nikšić tvrdi da se radi o lažima
Nermin Nikšić tvrdi da se radi o lažima

Iako je navedeno da su, Kurteš, Mioković i Kačapor visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije BiH, predsjednik ove stranke Nermin Nikšić to demantuje, navodeći kako se radi o lažima, te da sumnja u legitimnost samog čina.

"Ko je jutros u šest sati javio podobnim medijima da se hapse visoki funkcioneri SDP-a BiH? Postavljam pitanje, hapse li se što su osumnjičeni da su počinili neko krivično djelo ili se hapse zato što su visoki funkcioneri SDP-a? Ako se hapse kao visoki funkcioneri SDP-a, predlažem da ih odmah puste, jer ljudi niti su bili niti su danas visoki funkcioneri, čak mislim da je samo jedan od njih član SDP-a", kazao je Nikšić, te naveo kako zbog toga sumnja u ove aktivnosti.

No, Kurteš je bio nekadašnji SDP-ov, a potom kadar Demokratske fronte (DF), koji je Miokovića imanovao na mjesto svog savjetnika. Kemala Kačapora kojeg se ranije dovodilo u vezu sa nepravilnostima oko namiještanja tendera u BH Telekomu, za mjesto u Nadzornom odboru ove kompanije predložio je upravo SDP BiH, odnosno tasdašnji predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, kojem je Kačapor bio i najbliži saradnik.

Ovo je posljednja u nizu akcija u kojoj su uhapšeni visoki stranački funkcioneri u FBiH koji se terete za zloupotrebu položaja i sticanje nezakonite imovinske koristi.

U toku je sudski postupak protiv generalnog sektretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića. On se, sa još nekoliko zvaničnika, visokih funkcionera SDA i najbližih saradnika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, tereti da je posredovao u zapošljavanju u Elektroprivredu BiH u zamjenu za novac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG