Dostupni linkovi

Negiranje Ustavnog suda BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma, istakao Bećirović


Denis Bećirović: Razdruživanje entiteta nije legalna opcija
Denis Bećirović: Razdruživanje entiteta nije legalna opcija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović ocijenio je u ponedjeljak antidejtonskom i antiustavnom potpisanu izjavu o državnoj imovini BiH koju je inicirao i predložio predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS), Milorad Dodik.

Upozorio je da svako postupanje usmjereno protiv nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta BiH mora biti procesuirano i sankcionirano.

"Oni koji javno najavljuju rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju biti svjesni da preuzimaju punu odgovornost za posljedice koje mogu nastati iz tog višestruko nerazumnog i opasnog čina", upozorio je Bećirović.

U izjavi za medije je poručio da će službena lica koja podstrekavaju, učestvuju ili pomažu u planiranju i izvršenju krivičnih djela snositi i krivičnu odgovornost.

"Bosna i Hercegovina je, prema odredbama međunarodnog i nacionalnog prava, država. Entiteti nisu bili, nisu trenutno i neće nikada biti države. Milorad Dodik i njegovi saučesnici u organiziranoj grupi moraju prestati s opasnim pokušajima rušenja međunarodnog i nacionalnog prava", upozorio je Bećirović.

Kako je naveo, laž je da je država Bosna i Hercegovina nastala udruživanjem entiteta.

"Bosna i Hercegovina je sljednica (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine. Dejtonskim mirovnim sporazumom je samo modificirano njeno državno uređenje", kazao je.

"Razdruživanje entiteta" nije, naglasio je Bećirović, legalna opcija i svaki pokušaj realizacije secesionističke politike direktno bi ugrozio mir u Bosni i Hercegovini i regiji".

S druge strane, dodao je Bećirović, kao punopravna članica UN-a, država BiH ima puno pravo da, u skladu i sa međunarodnim pravom, brani i štiti svoju nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet.

Naveo je kako Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i neovisna vlast koja, kako je kazao Bećirović, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti.

"Ustavom BiH je jasno određeno da o ustavnim sporovima odlučuje Ustavni sud BiH, a ne bilo koji pojedinac u Bosni i Hercegovini", dodao je.

Bećirović je ocijenio da je "nepobitna činjenica da je sukcesor imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti".

Vladajuće stranke u entitetu RS-u, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, pozvale su se na Ustav BiH i Povelju UN-a o pravu na samoopredjeljenje u planu koju su u ponedjeljak potpisali u Banjaluci.

Odluku da ne potpiše dokument je donijela Srpska demokratska stranka, jedina opoziciona partija koja je učestvovala na razgovorima o tekstu 21. aprila u kabinetu predsjednika RS-a.

U planu, koji se odnosi na djelovanje predstavnika RS-a u institucijama BiH, ova tačka se dovodi u vezu sa pravom na imovinu RS-a.

Dodik je od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu BiH, njeni entiteti nemaju pravo na samoopredjeljenje.

Da imovina pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne njena dva entiteta, utvrdio je u više presuda Ustavni sud BiH.

Raspolaganje državnom imovinom zabranjeno je prema odluci bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna 2005. godine do donošenja zakona na nivou BiH u državnom parlamentu.

Ustavni sud BiH i visoki predstavnik u BiH poništili su ili suspendovali zakone o nepokretnoj imovini, šumama i poljoprivrednom zemljištu koji su usvojeni u RS-u i naglasili da se pitanje državne imovine može zakonski regulisati samo na nivou države BiH, a ne entiteta.

XS
SM
MD
LG