Dostupni linkovi

Bolnice u Srbiji počinju da izlaze iz COVID sistema rada


COVID odeljenje KBC-a Zvezdara, Beograd (30. april 2020.)
COVID odeljenje KBC-a Zvezdara, Beograd (30. april 2020.)

Broj novoobolelih od korona virusa značajno opada i iz COVID sistema će izaći Kliničko-bolnički centar (KBC) Zvezdara, KBC Dr Dragiša Mišović i Opšta bolnica u Mladenovcu, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović 12. maja.

KBC Zvezdara bi, kako je rekao, verovatno za vikend trebalo da primi prve ne-COVID pacijente.

Stevanović je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima COVID bolnica u Srbiji novinarima rekao i da će početkom sledeće nedelje i KBC-a Dr Dragiša Mišović takođe preći u ne-COVID režim rada, a da je u pripremi je i Opšta bolnica u Mladenovcu.

On je ukazao da sve to govori da se situacija prilično smiruje, ali je upozorio da i pored toga ne može da se kaže da je priča završena.

Još 120.000 doza AstraZeneke na raspolaganju

Novih 120.000 doza AstraZeneka vakcine, koje su 12. maja stigle u Srbiju, biće već od 13. maja na raspolaganju građanima širom zemlje, a najveći deo predviđen je za davanje druge doze onima koji su primili prvu dozu tog cepiva, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je 12. maja, sa direktorom kancelarije SZO u Srbiji Marijanom Ivanušom i direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dajanom Kostadinovom, na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao novu isporuku AstraZeneka vakcina iz COVAX programa.

COVAX mehanizmom, koji obuhvata 190 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je da obezbedi ravnomernu raspodelu vakcina i na najsiromašnije zemlje sveta.

"Građani nemaju razloga za zabrinutost, imamo dovoljno ovih vakcina, za sve koji žele da je dobiju", rekao je Lončar novinarima.

Apelovao je ponovo na sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se vrati normalan način života, putovanja i pozvao ih da ne nasedaju na, kako je kazao, paramedicinske priče da neka vakcina valja ili ne valja.

"Sve vakcine u Srbiji su dobre i bezbedne. AstraZeneka vakcina se najviše upotrebljava i najrasprostranjenija je u svetu", rekao je Lončar.

Lončar je podsetio da je Srbija još u maju i junu 2020. uplatila dva miliona evra preko Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u razvoj AstraZeneka vakcine, te da je Srbija zemlja koja je za to izdvojila najviše novca na Zapadnom Balkanu, i jedna od onih koja je dala najviše u ovom delu Evrope.

"U oktobru prošle godine Srbija je platila oko pet miliona evra u COVAX program za 1.312.000 vakcina iz tog programa. Do sada je stiglo 75.000 doza, sada još 120.000 i nadamo se da će ostatak stići u narednom periodu", rekao je Lončar.

On je zahvalio UNICEF-u i SZO-u na saradnji koja je rezultirala dovoljnom količinom vakcina.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da je druga isporuka AstraZeneka vakcina koja je obezbeđena u organizaciji UNICEF-a preko COVAX mehanizma, 120.000 doza, stigla u pravo vreme za početak procesa revakcinacije.

"Čestitala bih Vladi Srbije na odličnom procesu vakcinacije, blagovremenoj nabavci doza i neometanom procesu imunizacije. Sadašnja situacija pokazuje da su bezbedne i delotvorne vakcine ključni faktor u borbi protiv COVID-a 19", istakla je ona.

I direktor kancelarije SZO-a u Srbiji Marjan Ivanuša pohvalio je Srbiju za proces vakcinacije.

"Srbija je jako brzo uspostavila sistem vakcinacije, koji vrhunski radi i i koji je odlično organizovan - od Beograda do poslednjeg sela. Time se omogućava dostupnost svim ljudima kojima je vakcina potrebna", rekao je on.

Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vakcinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život.

Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija dobila drugu isporuku vakcina preko COVAX programa, i dodao da će u Srbiju biti dopremljeno oko 1.350.000 vakcina.

Takođe apelovao je na građane da se vakcinišu i primenjuju sve javno-zdravstvene mere.

U Srbiji dato 3,83 miliona doza vakcina

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je 11. maja da je u Srbiji dato 3,83 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Jovanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je od toga 2,17 miliona prvih doza, a 1,66 miliona drugih doza, dok se milion i 380 hiljada građana računa kao imunizovano.

U Beogradu već ima 500.000 revakcionisanih građana što je odličan podatak“, rekao je Jovanović.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: kineska Sinofarm (Sinopharm), ruska Sputnjik V (Sputnik), američko-nemačka Fajzer/Biontek (Phizer/BioONtech) i britanska AstraZeneka.

Sputnjik V i Sinofarm nemaju dozvolu Evropske agencije za lekove, a Svetska zdravstvena organizacija, koja takođe nije priznala ruski Sputnjik V, pre nekoliko dana odobrila je za hitnu upotrebu kinesku vakcinu Sinofarm.

XS
SM
MD
LG