Dostupni linkovi

U Srbiji do sada revakcinisano 1.660.000 građana


Vakcinacija u beogradskom tržnom centru Ušće (6. maj 2021.)
Vakcinacija u beogradskom tržnom centru Ušće (6. maj 2021.)

Do sada je u Srbiji dato 3.830.000 doza vakcina, od čega je 2.170.000 prvih, i 1.660.000 drugih doza, saopštio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Jovanović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da su Beograd, Niš i Užice prešli 50 odsto vakcinisanih.

Ne postoji definicija kada se stiče kolektivni imunitet, dodao je on, ali je rekao da je cilj da se prvo dođe do 50 odsto imunizovanih starijih od 18 godina, a zatim da se imunizuje tri miliona građana.

Vakcinacija se nastavlja odličnom dinamikom, naglasio je Jovanović i podsetio na to da građani mogu da se prijave preko sajta eUprave ili da odu na punkt i vakcinišu se bilo kojom vakcinom, i to bez zakazivanja.

U Beogradu je, kako je podvukao, revakcinisano 500.000 građana, dok manje od 20 odsto vakcinisanih imaju Tutin, Novi Pazar, Žagubica, ističući da se u tim lokalnim samoupravama radi sa predsednicima opština kako bi se što pre prešli ti procenti.

Jovanović je istakao da je odličan rezultat vakcinacije u tržnim centrima, navodeći da se trenutno vakcinacija odvija u šest tržnih centara, u kojima je za nekoliko dana vakcinisano 6.000 ljudi.

Vlada Srbije je na sednici 6. maja usvojila Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju protiv bolesti COVID-19, kojom se daje dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 svim građanima Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine.

U predlogu države da za one koji su se vakcinisali protiv korona virusa izdvoji finansijska podrška od 3.000 dinara (25 evra) nema elemenata diskriminacije, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Punktovi za vakcinaciju su otvoreni početkom maja i u tržnim centrima u pojedinim gradovima. Nagrada za najbrže bili su vaučeri za kupovinu.

Vlada Srbije je na sednici 6. maja saopštila da će pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog COVID-19 imati samo zaposleni koji su vakcinisani i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani. Ostali zaposleni, koji se razbole od korona virusa, dobijali bi naknadu tokom bolovanja od 65 odsto zarade, koja je predviđena zakonom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković objašnjava da, s obzirom na to da je vakcina svima jednako dostupna, opravdano je da država ne obezbeđuje punu naknadu zarade za vreme bolovanja.

XS
SM
MD
LG