Dostupni linkovi

Blokade saobraćaja u Srbiji zbog rudnika litijuma


Protest u Novom Sadu zbog rudnika litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Protest u Novom Sadu zbog rudnika litijuma

Građani i aktivisti ekoloških organizacija blokirali su saobraćaj na putevima u više gradova u Srbiji, zahtevajući zabranu iskopavanja litijuma, odnosno da Vlada Srbije povuče plan posebne namene rudnika Jadar.

Protesti su počeli oko 13 časova a završili tri sata kasnije, kako su najavili organizatori.

Blokirane su bile saobraćajnice u Novom Sadu, Preljini, Šapcu, kao i put Gornje Nedeljice - Brezjak.

Gornje Nedeljice je jedno od mesta u zapadnoj Srbiji, gde je britansko-australijska kompanija Rio Tinto planirala rudnik litijuma.

Nekoliko desetina građana je u Beogradu na desetak minuta blokiralo jednu traku međunarodnog autoputa E-75 na mostu "Gazela", 3. januar 2022.
Nekoliko desetina građana je u Beogradu na desetak minuta blokiralo jednu traku međunarodnog autoputa E-75 na mostu "Gazela", 3. januar 2022.

U Beogradu je nekoliko desetina građana blokiralo na desetak minuta jednu traku međunarodnog autoputa E-75 na mostu “Gazela” u Beogradu.

Okupljeni na mostu "Gazela" su rekli da su se samoinicijativno okupili i da nije bilo organizatora.

U Novom Sadu je nakon blokade saobraćaja kod Futoške pijace organizovana protestna šetnja novosadskim ulicama.

Ekološki aktivisti i građani šetnju su završili na trgu kod Srpskog narodnog pozorišta u centru grada, čime je protest završen.

Protest građana i ekoloških organizacija protiv projekta rudnika litijuma "Jadar", Novi Sad, 3. januar 2022.
Protest građana i ekoloških organizacija protiv projekta rudnika litijuma "Jadar", Novi Sad, 3. januar 2022.

Tokom blokade Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka došlo je do incidenta kada je jedan od vozača automobilom pokušao da prođe blokadu.

Kako su rekli očevici, on je tada udario jednu od učesnica protesta, koja je stajala na kolovozu, po nogama.

Vozač je rekao reporteru N1 da je nije udario, već "samo malo pogurao da se makne".

Ženi je na licu mesta ukazana medicinska pomoć i ona je odvezena u najbližu zdravstvenu ustanovu na snimanje.

Šta kažu organizatori?

Ekološke organizacije zabrinute su da bi eksploatacija rude “jadarit” u Srbiji mogla ugroziti životnu sredinu.

Lider Ekološkog ustanka i jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za TV N1 na protestu u Brezjaku, mestu kod Loznice, da postoji samo jedna poruka, samo jedna opcija, a to je da "Rio Tinto mora da ide iz Srbije".

“Onaj ko odlučuje o tome nije više „ni Aleksandar Vučić, ni Zorana Mihajlović, ni svi njihovi direktori Rio Tinta, već svi ovi ljudi koji su se okupili“, rekao je Jovanović.

Na protestu u Brezjaku učestvovao je i predsednik opozicione stranke “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović.

Najava rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto” kod Loznice, uz zakon o eksproprijaciji i izmene zakona o referendumu, bili su jedan od faktora koji su pokrenuli na proteste više ekoloških organizacija da krajem novembra i početkom decembra organizuju proteste i blokade međunarodnih saobraćajnica na više mesta u Srbiji.

Jednosatna blokada magistralnog puta Požega-Zlatibor

Kako javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), oko stotinak građana je na sat vremena 3. januara blokirala magistralni put Požega-Zlatibor.

Blokada je prošla bez incidenata, a prema rečima dopisnice RSE na protest nije bilo vidljivih pripadnika policije u uniformama.

Okupljeni građani su za RSE naveli da nije bilo konkretnog organizatora protesta, a da je poziv za blokadu stigao od Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Blokada puta u Požegi, 3. januar 2022.
Blokada puta u Požegi, 3. januar 2022.

Na osam kilometara od Požege ka Divčibarama, u mestu Pesak, okupilo se, kako javlja dopisnica RSE, nekoliko desetina članova udruženja “Inicijativa za Požegu”, “Za čistiji Kosjerić” i “Da zaštitimo Dobrinju i okolinu”.

Oni su blokirali magistralni put ka Požegi i ka Divčibarama. Blokada je protekla bez incidenata.

Vučić o blokadama: Ne vidim smisao protesta

Na najavljene blokade puteva u Srbiji reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 3. januara u obraćanju novinarama u vojnoj kasarni u Pančevu rekao da ne vidi smisao protesta i da je država “uradila svoj posao i prihvatila i usvojila sve zahteve”.

“Što se Rio Tinta tiče, nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija, nikakvog delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti ni na koji način dok mi o tome sami između sebe ne budemo n abilo koji način razgovarali”, izjavio je Vučić.

Dodao je da je o tome kada će to biti, rano govoriti, pošto država još nije dobila studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Mihajlović: Životna sredina zloupotrebljena u političke svrhe

Reagovala je i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović. Ona je u saopštenju koje je izdalo ministarstvo izjavila da protest “nema veze sa ekološkim temama” i da je životna sredina “još jednom zloupotrebljena u političke svrhe”.

Mihajlović je ponovila da Srbija sa britansko-australijskom Rio Tinto koja je planirala izgradnju rudnika litijuma nema nikakav ugovor.

"Ne postoji nikakav ugovor između Vlade Srbije i bilo koje kompanije, pa ni Rio Tinta, o eksploataciji litijuma. Svako insistiranje da se poništi nešto što ne postoji je ili plod neznanja ili namernog dovođenja u zabunu građana i građanki Srbije", rekla je Mihajlović.

Šta je sve učinjeno do sad?

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, 23. decembra saopštila je da planira da zastane sa projektom Jadar.

Kako je za agenciju Beta izjavila Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije, to će biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Prethodno su iz Rio Tinta odbacili tvrdnje o zagađenju obećavajući poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar".

Skupština grada Loznice donela je 16. decembra odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada na zapadu Srbije, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u skupštini 10. decembra, izmenama četiri zakonska člana u Zakonu o referedumu i narodnoj inicijativi, ukinute su takse za overu potpisa, protiv čega su se građani bunili.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima i kompjuterima.

XS
SM
MD
LG