Dostupni linkovi

Mihajlović: Ne postoje ugovori države sa 'Rio Tintom'


"Ja bih sačekala studije, pa da onda razgovaramo, ali treba svi da znaju da nećemo uraditi ništa što je protiv zakona, države i naroda", kazala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović
"Ja bih sačekala studije, pa da onda razgovaramo, ali treba svi da znaju da nećemo uraditi ništa što je protiv zakona, države i naroda", kazala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović

Ne postoji nikakav ugovor države sa "Rio Tintom" u vezi sa eksploatacijom litijuma u okolini Loznice i svi podaci o radu Ministarstva javno su dostupni, izjavila je u četvrtak, 30. decembra, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, a prenelo to ministarstvo.

"Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma, kako to možemo da čujemo. Sve je javno, nema nikakvih ugovora. Ne mogu da stavim na sto nešto što ne postoji. Ono što postoji je elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da znamo sa koliko litijuma raspolažemo, jer je to kritična mineralna sirovina u svetu. Postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter. Nikakav ugovor između Vlade i 'Rio Tinta' ne postoji", rekla je Mihajlović.

Ona je za TV Insajder istakla da je sve što je kompanija "Rio Tinto" do sada uložila njen poslovni rizik i ponovila da neće biti doneta nijedna odluka dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu.

"Ja bih sačekala studije, pa da onda razgovaramo, ali treba svi da znaju da nećemo uraditi ništa što je protiv zakona, države i naroda. Svi zakoni su u skladu sa EU, kao i svi standardi zaštite životne sredine", rekla je Mihajlović.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 28. decembra da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji "Rio Tinto", ali da prema Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema toj kompaniji.

"Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ‘ne’", rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Beograda.

Deo opozicionih stranaka i ekoloških pokreta dao je vlasti u Srbiji rok do 7. januara 2022. godine da "izbriše" projekat "Jadar", jer međunarodna kompanija "Rio Tinto" pritiska ljude da im prodaju imovinu.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. decembra izjavio da taj projekat neće biti povučen.

"Rio Tinto", britansko-australijski rudarski gigant, želi da u Srbiji razvije rudnik litijuma u području Jadra, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, vredan 2,4 milijarde dolara. Kompanija "Rio Sava Exploration", ćerka firma "Rio Tinta" u Srbiji, saopštila je 23. decembra da planira da zastane sa projektom “Jadar”.

To saopštenje je stiglo nakon što je vlast u Srbiji, pod pritiskom dela javnosti i masovnih protesta širom zemlje, povukla Zakon o izmenama Zakona o eksproprijaciji, kao i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Usvajanje ta dva akta u Skupštini Srbije izazvalo je blokade puteva i mostova u više gradova Srbije tri subote zaredom. Protesti i blokade su bili organizovani sa zahtevom da se povuku ta dva zakona, za koje su demonstranti tvrdili da pogoduju "Rio Tintu" za izgradnju rudnika.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
XS
SM
MD
LG