Dostupni linkovi

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o referendumu


Ivica Dačić (desno), predsednik Skupštine Srbije i Maja Gojković, potpredsenica u Vladi Srbije, tokom jednog od parlamentarnih zasedanja iz januara 2021.
Ivica Dačić (desno), predsednik Skupštine Srbije i Maja Gojković, potpredsenica u Vladi Srbije, tokom jednog od parlamentarnih zasedanja iz januara 2021.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Na glasanju 10. decembra u Beogradu "za" su se izjasnila 193 poslanika, odnosno svi koji su bili prisutni, od ukupno 250 narodnih predstavnika koliko broji pun sastav parlamenta.

Izmenama četiri zakonska člana Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi, koji je parlament usvojio 26. novembra, ukinute su takse za overu potpisa, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, dok parlament u roku od te četiri godine neće moći da donese drugačiju odluku od one koja je potvrđena na referendumu.

Promenama se omogućava i da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Šta je prethodilo?

Izmene Zakona o referendumu usvojene su 25. novembra. Predsednik Srbije je ove izmene potpisao i potvrdio.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su pokrenute radnje za održavanje referenduma 16. januara sledeće godine.

"Taj referendum odnosi se samo na promene Ustava u oblasti pravosuđa. Nijedna druga tema u okviru promene Ustava ne može biti predmet tog referenduma", rekao je Dačić na zasedanju parlamenta i dodao da je zakon o referendumu donet kako bi se uskladio sa Ustavom iz 2006. godine.

On je rekao da su izmene Zakona o referendumu i povlačenje izmena Zakona o eksprorpijaciji dobra prilika da se razume da bi ministri trebalo bolje da čuju građane.

Ova dva zakona su i razlog za proteste prethodnih nedelja u Srbiji. Vlasti su, nakon pritiska dela javnosti potvrdile propuste. Predsednik Srbije je rekao da će Zakon o referendumu biti promenjen, dok će izmene Zakona o eskproprijaciji pretrpeti nove izmene nakon široke rasprave.

"Nije ovo prvi put da se neki zakoni vraćaju. Postoji mnogo slučajeva gde je predsednik vraćao određene zakone i to njegovo ustavno ovlašćenje", naveo je Dačić.

On je precizirao da se o Zakonu o eksproprijaciji, nakon što ga je predsednik države Skupštini vratio na ponovno odlučivanje, Skupština neće izjašnjavati i da ponovo može da uđe u proceduru kada Vlada proceni da je to neophodno.

Zbog ta dva zakona, koje je državni parlament usvojio 26. novembra, protekla dva vikenda u više gradova Srbije održane su protestne blokade puteva uz zahtev građana da se hitno povuku, a Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je da se donose na štetu građana i u korist krupnog kapitala.

Nakon protesta desetina hiljada građana u više gradova Srbije, Vlada je 8. decembra povukla Zakon o eksproprijaciji i na izmene uputila Predlog zakona o izmenama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, što je sugerisao predsednik države.

Takav epilog je građanski pokret Kreni-Promeni, jedan od organizatora protesta protekla dva vikenda, ocenio kao prvu demokratsku pobedu građana od 2012. kada je vladajuća Srpska napredna stranka, koju predvodi predsednik države Aleksandar Vučić, došla na vlast.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG